NavMenu

Za novosadski projekat Antares 28 mil EUR - Institut BioSens postaje evropski centar izvrsnosti

Izvor: RTV Ponedeljak, 21.11.2016. 11:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: anawat sudchanham/shutterstock.com)Ilustracija
Projekat Antares, novosadskog instituta BioSens, osvojio je prvo mesto u Evropi u okviru poziva Evropske komisije "Horizont 2020 - Timing", namenjenog stvaranju evropskih centara izvrsnosti u naučnim istraživanjima.

Kako se navodi u saopštenju BioSens-a, cilj projekta Antares je da razvije taj institut u evropski centar izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede.

Projekat nastoji da kroz sinergiju IT sektora i poljoprivrede razvija poljoprivredu kao najznačajniji segment domaće industrije, vrši transfer inovacija iz istraživanja u privredu i tako ubrzava ekonomski razvoj zemlje.

Uz otvaranje oko 150 novih radnih mesta u nauci zadržaće se najbolji mladi stručnjaci u zemlji i privući najbolji istraživači iz inostranstva, a kroz poseban program podrške malim i srednjim preduzećima za povezivanje domaćeg IT sektora i poljoprivrede, Antares će promovisati Srbiju kao centralnu tačku istraživanja i inovacija celog regiona, navodi se u saopštenju.

Antares ima budžet od 28 mil EUR, od čega 14 mil EUR predstavljaju bespovratna sredstva EU, a drugih 14 mil EUR je nacionalno sufinansiranje koje je već obezbedila Vlada Srbije.

Taj projekat je osvojio prvo mesto u konkurenciji od skoro 200 projekata iz cele Evrope, u kojima su učestvovale najjače evropske naučno-istraživačke institucije, poput univerziteta iz Oksforda i Kembridža, instituta Maks Plank i Fraunhofer.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Finansije

Kada kupujete prvi stan obratite pažnju na porez na prenos apsolutnih prava - Kako da zbog 15 m2 vaši potomci ne izgube pravo na buduće olakšice?

Kada je reč o kupovini stana, nekad kupci nisu svesni da pojedine odluke mogu imati dugoročne posledice, posebno kada je reč o oslobođenju od poreza na prenos apsolutnih prava. Prema zakonu, članovi porodičnog domaćinstva, uključujući decu, mogu ostvariti pravo na poresko oslobođenje, ali postoji jedna ključna stavka koju treba imati na umu: jednom kada se to pravo iskoristi, ne može se ponovo ostvariti. Kako objašnjava advokat

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.