NavMenu

Članarina u Privrednoj komori Srbije obavezna samo u prvoj godini - Privrednici očekuju manje parafiskalnih nameta

Izvor: Beta/Tanjug Četvrtak, 03.11.2016. 15:52
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Ministar privrede Srbije Goran Knežević izjavio je u sredu, 2. novembra, da će preduzeća biti obavezna da plaćaju članarinu privrednim komorama samo u prvoj godini primene zakona, dok se ne konstituiše komorski sistem.

- Kasnije će preduzeća moći da odluče da li će plaćati članarinu u Komori - rekao je Knežević na Skupštini Unije poslodavaca Srbije.

Podsetimo, po novom Zakonu o privrednim komorama, članstvo u komorama je obavezno od 1. januara 2017. godine.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković je rekao da se to udruženje neće izjašnjavati o obaveznosti plaćanja članstva u privrednim komorama, ali da se očekuje da oni koji plaćaju tu članarinu znaju šta dobijaju za taj novac.

- Unija poslodavaca ne može da zauzme drugačiji stav nego da zahtevamo da se komora zaista promeni i da privrednici koji plaćaju znaju šta plaćaju. Ako to ostane način kako je to sada, da se komora ne doživljava kao svoja organzacija, onda se to može nazvati parafiskalnim nametom - ocenio je Atanacković.

On je rekao i da privrednici, posle povećanja plata i pomoći penzionerima, očekuju i finansijske olakšice. - Vlada je obećala ukidanje parafiskalnih nameta. Da bi privrednici mogli da investiraju u razvoj neophodno je da se rasterete troškova - rekao je Atanacković.

Obavezna članarina u Privrednoj komori Srbije neustavna

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović rekao je danas da je obavezno plaćanje članstva u Privrednoj komori Srbije (PKS) neustavno.

- Prema članu 55 Ustava Srbije jemči se svakom pravo da ostane izvan svakog uduživanja - rekao je Manojlović.

Direktor preduzeća Mona Uroš Momirović rekao je da će ta firma "ostati izvan članstva u privrednim komorama jer ne zastupaju njihove interese".

- PKS nije prava komora već produžena ruka Ministarstva privrede. Privrednicima treba spustiti poreze da bi otvorili nova radna mesta - rekao je Momirović.

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Miodrag Zec rekao je da "sve državne institucije služe jednoj osnovnoj ideji koja je suprotna onoj kojoj bi trebalo da služe", a to je pre svega da budu od koristi za građane i privredu.

Direktor kompanije Modus Milan Knežević rekao je "da interese privrede niko u ovoj zemlji ne zastupa".

- Najveće nezakonite radnje kreiraju se kroz zakonita rešenja - dodao je Knežević i pozvao privrednike da ne plaćaju članarinu u privrednim komorama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.09.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Odabrani izvođači za transformaciju bivše Glavne železničke stanice u Beogradu u Istorijski muzej Srbije - Posao vredan 16,2 mil EUR

Istorijski muzej Srbije izabrao je izvođače za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju Glavne železničke stanice u Beogradu i promenu namene u objekat Istorijskog muzeja. Posao je dodeljen grupi ponuđača koju čine kompanije M enterijer gradnja, Securiton, EX ING B and P, Geotaur, sa podizvođačima Termo and Cold, Pavel ING i Termoinženjering, a vrednost ugovora je 1,9 milijardi dinara, odnosno oko 16,2 mil EUR, sa PDV-om. Na tender su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.