NavMenu

Elektronsko plaćanje doprinelo rastu zapošljavanja i povećanju BDP-a Srbije za 230 mil EUR

Izvor: Tanjug Utorak, 18.10.2016. 08:24
Komentari
Podeli
Elektronsko plaćanje je od 2011. do 2015. u Srbiji doprinelo povećanju BDP-a za 230 mil EUR i otvaranju oko 3.000 novih radnih mesta, rekla je predstavnica kompanije Visa za saradnju sa vladinim sektorom za region CiS i SEE Irina Kamhadze.

Ona je rekla kako se Visa zbog dobrih rezultata trudi da još unapredi elektronsko plaćanje.

Govoreći o prednostima ovog načina plaćanja, Kamhadze je istakla da se one, osim u porastu BDP-a, ogledaju i u 3,5 miliona vlasnika Visa kartice koji mogu učestvovati u digitalnoj ekonomiji, a to znači da oni mogu da plate onlajn, a i lično u radnjama. Plaćanje karticom, navela je ona, doprinosi i transparentnosti plaćanja u zemlji.

Na pitanje kakve su perspektive da se ovaj sistem još više razvije, Kamhadze je navela da je obim plaćanja karticom u Srbiji 30% a ostatak se i dalje plaća u kešu. To znači, objasnila je, da još može mnogo da se inovira u plaćanju i da te inovacije mogu biti prilika da se usmeri svota koja je "ostala u kešu".

Elektronsko plaćanje u Srbiji je, prema njenim rečima poraslo za dva puta u odnosu na prošlu godinu, što znači, navela je, da ljudi počinju aktivno da plaćanju karticom, osećaju da su sigurni i veruju brendu te da koriste Visa karticu u svrhe plaćanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.09.2024.  |  Industrija

Australijanci će kopati - Bindi Metals kupio projekte na području nekadašnjih Lisanskih rudnika i u paraćinskoj Mutnici

Još jedna australijska rudarska kompanija stiže u Srbiju. Reč je o Bindi Metals, koji je fokusiran na istraživanje bakra i retkih metala. Bindi Metals je od australijskih kolega, firme Apollo Minerals, kupio licence za dva projekta antimona u Srbiji - pod nazivom Donja Mutnica i Lisa u Srbiji, prenose australijski mediji. Antimon se najčešće koristi kao usporivač plamena, kao i za proizvodnju solarnih panela i baterije. Prema

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.