NavMenu

Igor Kim sprema ponudu za kupovinu Marfin banke u Srbiji

Izvor: Blic Sreda, 28.09.2016. 15:43
Komentari
Podeli
(Foto: Santiago Cornejo/shutterstock.com)
Igor Vladimirovič Kim, ruski biznismen blizak Vladimiru Putinu, namerava da kupi Marfin banku u Srbiji. Kim je, piše Blic, spremio ponudu koja svakog dana treba da stigne u Narodnu banku Srbije. Zanimljivo je da se odlučio za Marfin banku koja ne stoji finansijski najbolje.

- Ovo je idealna kupovina za Kima. Reč je o banci koja, da bi se spasla, mora da bude prodata. Osim njega, postoji još jedna zainteresovana strana - kaže izvor tog lista.

Problemi sa kojima se banka u ovom trenutku suočava ostavljaju prostor za različite malverzacije, čega je svestan i Kim.

Kiparska centrala Marfin banke, koja je inače grčka, morala je da ode u stečaj jer je to tražila Evropska komisija, da bi odobrila kredit za spas grčke ekonomije. Ko je pravi vlasnik Marfin banke u Srbiji, ne zna se pouzdano, a u medijima su se pojavljivale mnogobrojne spekulacije.

Marfin banka nema preveliki uticaj na finansijsko tržište Srbije, a u ovom trenutku posluje s gubitkom. Osim toga, ova banka je odobrila skoro šest puta veću vrednost kredita nego što je njena vrednost. Kako se navodi na sajtu NBS, Marfin je odobrila klijentima 12,5 milijardi dinara kredita, a njen ukupni kapital procenjen je na 2,8 milijardi dinara.

Klijenti Marfin banke u dobroj meri su mala i srednja preduzeća, a to znači da će Kim morati mnogo toga da promeni ukoliko bude poslovao kao u drugim državama.

Kako je Blic već pisao, Kimove banke ne rade sa građanstvom i privredom već samo trguju hartijama od vrednosti. Zbog toga se spekuliše da on nema čiste poslovne namere, već da svoje banke koristi za pranje novca.

Marfin banka drži oko 1% domaćeg tržišta, a svojevremeno, kada je poslovanje prenela u Srbiju, bila je poznata po atraktivnim kamatnim stopama kojima je nastojala da privuče deponente.

Prema saznanjima Blica, Kim je svojevremeno bio zainteresovan i za Privrednu banku Beograd. Tada je vrhu Narodne banke bilo čudno što je bio spreman da ozbiljan novac da za banku koja nije vredela ništa, već je bila u dugovima i za koju niko drugi nije bio zainteresovan. Na kraju, u oktobru 2013, NBS je oduzela dozvolu za rad Privrednoj banci Beograd.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.