NavMenu

NEDIMOVIĆ: U prerađivačkoj industriji voća četiri puta veća zarada nego u primarnoj proizvodnji

Izvor: Beta Subota, 27.08.2016. 07:56
Komentari
Podeli
Branislav Nedimović (Foto: YouTube/screenshot)Branislav Nedimović
Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio jeu petak, 26. avgusta da je resorno ministarstvo za ovu godinu predvidelo set mera za razvoj voćarske proizvodnje i najavio nove mere za unapređenje konkurentnosti i uključivanje malih proizvođača u moderne tržišne lance proizvodnje. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, Nedimović je otvarajući Sajam šljiva u Osečini kazao da je veoma važno da se razvije prerađivačka industrija voća jer na njoj četiri puta veća zarada nego u primarnoj proizvodnji.

- Ministarstvo će i dalje nastojati da u skladu sa postojećim sredstvima u narednim godinama, podrži upravo tendencije savremenog razvoja voćarstva i uvođenja novih tehnologija proizvodnje - kazao je on.

Prema rečima Nedimovića proizvođači treba da rade na jačanju svesti o potrebi udruživanja radi zajedničkog pojavljivanja na tržištu jer će se tako proces proizvodnje zaokružiti od ubiranja plodova, preko čuvanja i pakovanja, do konačnog plasmana, prezentovanja i prodaje na tržištu.

- Dovoljne količine šljive, ujednačenog kvaliteta i kontinuirana isporuka, učinila bi srpsku šljivu prepoznatljivom na svetskom tržištu - naveo je on.


Mere podrške za razvoj voćarske proizvodnje, kako je precizirao odnose se na podizanje novih intenzivnih zasada šljive, sisteme za navodnjavanje, korišćenje protivgradnih mreža, uvođenje novih sorti voćnih vrsta, tržišnih standarda, osiguranje u voćarstvu, savremene opreme i mehanizacije, opremanje skladišnih i preradnih kapaciteta za toplu i hladnu preradu voća i izgradnju novih i adaptacija postojećih hladnjača i njihovo opremanje.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kineska kompanija Lianbo kod Novog Sada otvorila fabriku delova za motore automobila - Prva investicija u Evropi

Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology, koja od 2011. godine proizvodi metalne delove (rotore i statore) za sve vrste motora u automobilskoj industriji, pustila je danas u rad svoju prvu fabriku u Evropi, u industrijskom parku CTPark Novi Sad East koji se nalazi na kaćkoj petlji. U prvoj fabrici ove renomirane kineske kompanije u Srbiji, koja se prostire na površini od 14.000 m2, biće zaposleno do 500 ljudi, a vrednost

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.