NavMenu

Novosadski Stan dobija privatnog partnera na javnom oglasu

Izvor: Dnevnik Sreda, 03.08.2016. 12:48
Komentari
Podeli
(Foto: Cylonphoto/shutterstock.com)
Grad Novi Sad očekuje da JKP Stan od 1. januara naredne godine okrene novu stranicu poslujući s privatnim partnerom kao društvo za posebne namene. Predsednik Radne grupe za sanaciju JKP Stan Radovan Ivetić kaže da lokalna samouprava očekuje veliki odziv domaćih i stranih partnera jer će oglas za izbor privatnog partnera biti dostupan u zemlji i inostranstvu.

– Očekujemo investitora koji će prihvatiti sve dugove Stana, koji s kamatama iznose više od 600 miliona dinara, i čiji će udeo u vlasništvu Stana biti 70% u odnosu na Grad kao osnivača preduzeća – naglašava Ivetić. – Ugovor o javno-privatnom partnerstvu koji bi se potpisao s JKP Stan važio bi najmanje deset godina.

Po njegovim rečima, Grad Novi Sad s posebnom pažnjom radi na javno-privatnom partnerstvu jer prvi put u Srbiji lokalna samouprava traži privatnog partnera javnom komunalnom preduzeću pošto su do sada bili pozivi za koncesije.

– Radna grupa za izradu plana sancije JKP Stan radi držeći se Zakona o javno-privatnom parnerstvu i koncesiji. Izabran je konsultant, ali neću reći ko je to da ne pravim reklamu, i s njim je sklopljen ugovor. Projekat javno-privatnog partnerstva je pri kraju i o njemu treba da dobijemo mišljenje Komisije za javno-privatno partnerstvo imenovane od Vlade Srbije. Ukoliko ono bude pozitivno, dokument će se naći na dnevnom redu zasedanja gradskog parlamenta u septembru. Ako ga prihvate i gradski odbornici, sledi izrada projektno-tehničke dokumentacije radi objavljivanja oglasa. Skupština grada trebaće još jednom da glasa kada se posle javnog oglasa izabere najbolji privatni partner – objašnjava Ivetić.

On kaže da je bitno da investitor prihvati sve dugove Stana jer Grad Novi Sad nije obavezan da oprašta dugovanja.

– Stan ima imovinu i tržište pa nema otpisivanja duga – ističe Ivetić. – Privatni partner će uložiti novac, položiti garanciju i napraviti plan poslovanja u kojem će, između ostalog, stajati i koliko će Stan imati zaposlenih. Ukoliko bude viška, obezbediće novac za otpremnine.

Pred Privrednim sudom u toku je postupak za uvođenje stečaja, ali je ročište više puta odlagano. Predstečajni postupak su pokrenili radnici, između ostalog i zbog neislaćenih zarada, koje ove godine primaju po četvrtinu mesečno.

–Treba imati u vidu da Stan dugo godina tavori te da problemi nisu nastali ođednom. Odustalo se od reorganizacije preduzeća kada se pojavila ideja o javno-privatnom partnerstvu i ponuda litvanske kompanije Civinity. Ne možemo prihvatiti odgovornost za loš materijalni položaj radnika kada mesecima tražimo rešenje da Stan stane na zdrave noge – naglašava Ivetić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.