NavMenu

Završen plan revitalizacije Topčiderke - Reku čeka obnova ako zaživi projekat Instituta za šumarstvo i Fakulteta Futura

Izvor: Novosti Petak, 15.07.2016. 12:15
Komentari
Podeli

(Foto: Suzana Obradović)
Projekat revitalizacije Topčiderske reke, koji je podrazumevao postavljanje posebno konstruisanih bioloških sistema za podsticaj prečišćavanja zagađene vode, nedavno je završen. Na njemu su od septembra 2014. do juna ove godine radili Institut za šumarstvo i Fakultet za primenjenu ekologiju Futura iz Beograda.

- Radi se na postignutim rezultatima i zaključcima sprovođenja i održivosti ovog projekta - rekla je Ivana Petrić sa Fakulteta Futura.

Umesto ponos, Topčiderska reka je danas crna ekološka tačka glavnog grada. Stručnjaci su terenskim ispitivanjem utvrdili da postoji 219 izvora zagađenja na ovoj rečici dugoj svega 31 kilometar. Njene obale su deponije smeća, rečno korito zatrpano kabastim otpadom i služi kao ispust za fekalne vode.

- Topčiderska reka izvire u Ripnju ispod železničkog mosta, a ne u Lipovici, kako piše u Prosvetinoj enciklopediji - kaže Dragan Petrović, inženjer mašinstva u penziji iz Bubanje kod Ripnja.

- Mesto nastanka reci je odredilo ime, jer se Ripanj nekad nalazio pod vlašću izvesnog Enej-bega, koji je imao topovsku tvrđavu na Avali. Tako je narod vremenom ovu reku nazvao po dve turske reči, topčija - rukovodilac topom i dere - dolina ili klanac.

Zahvaljujući Draganu Petroviću, ekipa "Novosti" imala je priliku da ode do doline gde se reka formira.

- Ovde je mesto gde se susreću tri potoka koja čine Topčidersku reku - objašnjava Petrović.

- Dva su veća, dok treći presuši s vremena na vreme. Prvi veći se u literaturi pominje kao Duboki ili Veliki potok, a drugi kao Đisinac. Od ovog lokaliteta koji je obrastao gustim šibljem i rastinjem Topčiderska reka većim delom teče kroz naselje Ripanj.

Odatle prelazi dolinom Rakovice, zbog čega je nazivaju i Rakovička reka, jednim delom Savskim vencem i uliva se u Čukarički rukavac nedaleko od novog mosta na Adi.

Beograđanka

Topčiderka je "prava Beograđanka", jedina reka koja izvire i uliva se na području Beograda. Ta činjenica je malo poznata, jer se Beograđani Topčiderke sete uglavnom kad preplavi korito. Još manje je poznato gde nastaje i kako je dobila ime.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.