NavMenu

Vlada planira da suzbije falisifikovanje meda

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 11.07.2016. 10:16
Komentari
Podeli
(Foto: I.Vukša)
Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović razgovarao je sa predsednikom Vlade Republike Srbije, Aleksandrom Vučićem zbog problema velikih količina falsifikovanog i neispravnog meda na srpskom tržištu i izneo predlog za najbrže moguće rešavanje problema.

- Ovo je veliki problem i godinama unazad na našem tržištu, u trgovinama i pijacama je visok procenat neispravnog i falsifikovanog meda - rekao je Živadinović i dodao da radna inspekcija nije dala nikakve rezultate, a tržišna je do sada tvrdila da nije nadležna.

Umesto meda, kupci su najčešće konzumirali kukuruzno-glukozni sirup ili šećer koji ima strukturu meda.

Živadinović je rekao da su problem i blage kazne, jer za razliku od Holandije i drugih zemalja Evropske unije u kojima ukoliko vas osude za prekršaj sa hranom, dobijete dve godine zabrane proizvodnjom i bavljenjem tom delatnošću, u Srbiji se plati kazna i – nastavi po starom.

Zbog ovoga gube potrošači i pčelari najviše, ali i država. Prema podacima iz 2013. godine, Srbija je izvezla rekordnu količinu meda, čak 3.371 tona, što joj je donelo ukupnu zaradu od 15 mil USD, što je čak šest puta više nego od zarade na mesu, iako nije ista količina izvezenog mesa i meda.

- Ova godina je loša za med, bagrem je zbog loših vremenskih uslova podbacio i sad čekamo da vidimo šta će biti sa suncokretom i lipom - rekao je Živadinović i dodao da savetuje potrošačima da dok se problem ne reši, kupuju med isključivo od pčelara, jer nikom ne može da se veruje.

Prema njegovim rečima, očekuje se brzo rešenje poblema, jer je premijer obećao da će na prvoj sednici Vlade Republike Srbije biti formirana operativna multidisciplinarna grupa za suzbijanje falisifikovanog meda.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.