NavMenu

Devizne rezerve NBS na kraju maja 9,26 mlrd EUR

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 13.06.2016. 18:04
Komentari
Podeli
Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju maja iznosile 9,26 mlrd EUR, zabeleživši u posmatranom mesecu najmanji mesečni pad u celoj godini, od svega 74,1 mil EUR.

Kako je saopšteno iz NBS, iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 227 % i šest meseci uvoza robe i usluga.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima), na kraju maja su iznosile 7,59 mlrd EUR.

Odliv iz deviznih rezervi u posmatranom mescu u najvećoj meri je bio po osnovu izmirenja obaveza stare devizne štednje u iznosu od 196,9 mil EUR, ali je, i pored toga, kako ističu iz NBS, ukupno smanjenje deviznih rezervi bilo značajno manje.

Uštede su ostvarene u deviznim intervencijama prodajom deviza, gde je neto odliv bio 55 mil EUR - najniži u poslednjih šest meseci.

Sa druge strane, ostvareno je neto povećanje deviznih rezervi po osnovu hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu, koje je iznosilo 125,5 mil EUR, što prevazilazi neto odlive po osnovu kredita koji su iznosili 49,5 mil EUR.

NBS je takođe upravljanjem deviznim rezervama u proteklom mesecu realizovala značajan priliv u devizne rezerve u iznosu od 67,7 mil EUR, a rast deviznih rezervi ostvaren je i povećanjem izdvojenih deviznih sredstava banaka po osnovu obavezne rezerve, za 34,1 mil EUR.


Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju iznosio je 496,2 mil EUR i bio je za 8,0 mil EUR veći nego u prethodnom mesecu. U prvih pet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2,96 mlrd EUR.

Dinar je u maju nominalno deprecirao prema evru za 0,4% , a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 65 mil EUR u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa, navodi se u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.