NavMenu

Niske cene nafte podigle profit "Lufthanse" u 2015. godini

Izvor: Tanjug Četvrtak, 17.03.2016. 10:47
Komentari
Podeli
Niske cene nafte i rast putničkog saobraćaja podigli su profit nemačke avio-kompanije "Lufthansa" u prošloj godini, koja je bila u znaku pada aviona "Germanwingsa" ("Lufthansine" ćerke-firme) i štrajka pilota i kabinskog osoblja.

Neto profit "Lufthanse" porastao je na 1,7 mlrd EUR, sa 55 mil EUR iz 2014. godine, dok je profit iz poslovanja porastao za 55,2%, na 1,8 mlrd EUR, a prihodi za 6,8%, na 32,1 mlrd EUR.

Generalni direktor kompanije, Karsten Špor, opisao je prošlu godinu kao "emotivno izazovnu" zbog pada putničkog aviona "Germanwingsa" u martu, u kome je stradalo 150 ljudi, prenosi agencija Frans pres.

Nemačka avio-kompanija je, takođe, bila suočena sa dva dugotrajna i odvojena industrijska spora koje je vodila sa pilotima i kabinskim osobljem zbog plata i povećanja starosne granice za odlazak u prevremenu penziju.

- Ipak, prošla godina je bila dobra u ekonomskom smislu - izjavio je Špor i dodao da udvostručeni rezultati u putničkom saobraćaju nisu samo posledica nižih cena goriva, već i povoljnog razvoja situacije na planu broja putnika.

Osim brenda "Lufthansa", u vlasništvu ove grupacije su takođe "Swiss Airlines" i "Austria Airlines", kao i niskotarifne avio-kompanije "Eurowings" i "Germanwings".

Profit u sektoru putničkog saobraćaja udvostručen je na 1,5 mlrd EUR u prošloj godini sa 701 mil EUR iz 2014, navodi se u saopštenju kompanije, i dodaje da su "Germanwings" i "Eurowings" prvi put postali profitabilni.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.