NavMenu

"Promene koje donosi CEFTA sporazum" - jednaki uslovi za sve

Izvor: eKapija Sreda, 14.11.2007. 14:23
Komentari
Podeli

Jasna MatićJasna Matić

CEFTA sporazum, za sve njene potpisnice, predstvlja bitan korak ka EU, koja je i pokrovitelj ovog procesa i brižljivo ga nadgleda. On je i sredstvo integracije svih zemalja regiona, što je u ovom trenutku neophodno. Sve naše zemlje su jako male i samo udružene mogu da predstavljaju bitan faktor. Sve investitore koji dolaze u Srbiju upravo najviše zanima mogućnost proširenja u regionu. CEFTA sporazum predstavlja veliku stvar i za naše firme, jer je u sadašnjoj globalnoj ekonomiji teško biti efikasan i profitabilan, ako se posluje na malom tržištu – izjavila je Jasna Matić, državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja govoreći na temu "Promene koje donosi CEFTA sporazum" na sastanku Hrvatskog poslovnog kluba održanom u utorak (13. novembar 2007. godine) u hotelu "Hyatt" u Beogradu.

Prema rečima Jasne Matić, ono što je sada novo u odnosu na bilateralni ugovor o slobodnoj trgovini koji je Srbija imala sa Hrvatskom, ali i drugim zemljama, a što je zamenjeno jedinstvenim ugovorom CEFTA, jeste potpuna liberalizacija trgovine industrijskim proizvodima (od 1. januara 2007. godine) i dalja liberalizacija trgovine poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima (proces bi trebalo da bude završen 2010).

Osim slobodne trgovine, CEFTA sporazum, kako je naglasila Jasna Matić, predviđa i "otvaranje nekih novih oblasti", a to se odnosi na obavezu zemalja potpisnica da unutar svojih granica podstiču investicije, izjednače uslove za konkurisanje prilikom javnih nabavki, spreče monopolski položaj, omoguće slobodnu trgovinu uslugama i zaštitu prava intelektualne sredine.

- Većina naših zemalja je već napravila velike promene u investicionom zakonskom okviru u želji da dovede strane investitore. Idelano bi bilo, prema CEFTA sporazumu, da svaka zemlja potpisinica izjednači uslove ulaganja za njihove građane i građane zemalja potpisnica ili da im bar omogući isti tretman koje uživaju "treće države". "Oči" EU najviše se usmerene ka domenu javnih nabavki, koji predstvlja jedan od glavnih razloga korupcije. Svaka država u okviru CEFTA u obavezi je da se do 1. maja 2010. izjednači uslove za konkurisanje prilikom javnih nabavki. Trenutno u Srbiji domaći dobljavači imaju cenovnu prednost od 20% u odnosu na strane i to pravo će izgubiti 2010. – objasnila je Matić.

CEFTA predviđa postojanje mehanizma arbitraže i posredovanja. Jasna Matić je istakla da je u toku postupak "pravljenja opisa poslova" , kako bi se zaposlili stručnjaci, koji bi svim članicima obezbedili i garantovali doslednu primenu sporazuma.

Tagovi:
Jasna Matić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.