Izvor: eKapija | Utorak, 08.03.2016.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beograd rekonstruiše kanalizaciono-crpnu stanicu "Gazela"

Gradski menadžer Goran Vesić i član Gradskog veća Dragomir Petronijević obišli su danas Kanalizaciono-crpnu stanicu "Gazela", gde su u toku radovi posle više od četiri decenije. KCS "Gazela" je jedna od najvećih crpnih stanica u Beogradu i pokriva i fekalnu i kišnu kanalizaciju, precizirao je Vesić, prenosi Beoinfo.

– KCS "Gazela" je izgrađena 1975. godine, a prvi put se rekonstruiše posle 41 godine. Menjaju se sva tri velika kolektora za prikupljanje atmosferskih voda, čiji je kapacitet kubik i po u sekundi. Ova stanica pokriva skoro dve stotine hektara površine Novog Beograda, to jest blokove 17, 18, 19 i 20, kao i delove blokova 21 i 22, zatim 23 i 24, te Blok 43 i brodogradilište, što govori o njenom značaju. Takođe, menja se i agregat i retenzija koja prikuplja vodu i štiti u slučajevima većeg vodostaja – rekao je Vesić.

Gradski menadžer je dodao da građani Novog Beograda mogu da budu sigurni da će radovi biti završeni u roku, a stanica će sve vreme raditi.

Dragomir Petronijević je podsetio da je investitor radova Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, te da je ovo samo deo šireg plana grada da svako naselje u narednih deset godina dobije vodovodni i kanalizacioni priključak. On je naglasio da pojedini delovi Beograda imaju problem za zastarelom kanalizacionom mrežom, na čemu će se takođe raditi u narednom periodu.

– Plan je da se rekonstruišu kanalizaciona i vodovodna mreža, ali i da se urade priključci tamo gde ih nema – kazao je Petronijević i dodao da se prvi put radi sistemski i razmišlja deceniju unapred.

Direktor "Beogradskog vodovoda i kanalizacije" Svetozar Veselinović najavio je da se, osim ove, obnavlja i crpna stanica "Karađorđev trg" u Zemunu, a u planu je i rekonstrukcija CS "Ušće", koja će pomoći da se efektnije odvodnjavaju kišne i fekalne vode sa kompletnog Novog Beograda i Zemuna.

Radovi na obnavljanju KCS "Gazela" trebalo bi da budu završeni u avgustu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.