NavMenu

Elektronske usluge banaka dostupnije i jeftinije od šaltera - Sad se i pazar predaje automatu

Izvor: Dnevnik Petak, 04.03.2016. 10:53
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Odavno su prošla vremena kada su bankomati u Srbiji bili čudo neviđeno. Danas ne samo da se podizanje novca ne može zamisliti bez te sparave već banke sve više koriste elektroniku i druge mašine u radu sa stanovništvom. Računi se plaćaju putem e-bankinga, odnosno kompjutera, i m-bankinga.

Odnedavno, tu su i automati koji klijentima omogućavaju brojne poslove, od štednje do pregleda stanja na računu. Preduzetnicima se nudi uplata pazara. Te vrste plaćanja još će se više razvijati u narednom periodu, a jedna od posledica mogle bi biti i niže kamate na kredite.

A kako sada stoje stvari?

Elektronske usluge su dostupnije – a često i jeftinije – od onih koje se dobijaju na šalteru, što je svakako dodatni motiv za korsinike. Iako u te nove usluge treba uložiti, za banke to na duge staze donosi uštedu. Građani – vlasnici malih preduzeća našli su tu svoj interes: taj vid plaćanja je jeftiniji. Plaćanje računa elektronskim putem kod nas staje od 15 do 20 dinara, a na šalteru se za to izdvaja od 45 do 60.

Izmirivanje obaveza na taj, moderniji način, sve više praktikuju i poljoprivrednici. Njima se te novine veoma isplate jer odim novca štede i vreme i benzin. Sve to morali bi da potroše da bi sa sela došli do prvih većih mesta gde ima poslovnih jedinica banaka.

O tome koliko su moderni načini plaćanja napredovali u Srbiji govori i podatak da je lane kod nas putem interneta obavljeno 86 miliona transakcija. Na šalterima ih je bilo milion manje.

Jedna od banaka koje su uložile dosta novca u nove tehnike plaćanja je ProCredit banka. Oni su u transformisanje mreže u Srbiji uložili 3,6 mil EUR. Otvorili su samoposlužnu zonu "24/7". Reč je o poslovnim jedinicama koje su otvorene 24 časa svakog dana u godini.

Klijentima tu, osim bankomata, nude i Info-terminal, gde mogu odštampati izvod kao i plan otplate kredita ili isplate depozita te fakturu za kreditnu karticu. Na terminalu za transakcije moguće je platiti mesečne račune, zatim transferisati novac između dva računa, zameniti devize bezgotovinski. Tu je u depozitni sef gde se pradaje pazar, sve cele godine bez prekida.

Gužva i u sitne sate

Predaja pazara tokom celog dana i noći dobro dođe preduzetnicima i uopšte malom biznisu. Kažu da je do sada primećeno da je najveća gužva predveče. U sitne sate, 2 ili 3 ujutru, pazar automatu predaju uglavnom vlasnici kafića ili kioska brze hrane koji rade noću i slične delatnosti. Stariji trgovci se bez sete sećaju da su oni morali da stignu na šaletre lokalnog SDK-a pre 20 časova. U osam uveče su se vrata zaključavala, ko nije došao na vreme, nije mogao predati pazar i rizikovao je kaznu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.