NavMenu

Pančevo dobija najsavremeniji zatvor na Balkanu - Vrednost radova 18 mil EUR

Izvor: Politika Ponedeljak, 18.01.2016. 15:49
Komentari
Podeli
(Foto: sakhorn/shutterstock.com)
U Pančevu se više od dve decenije govori kako je krajnje vreme da Okružni zatvor, sada smešten u centralnoj gradskoj ulici, bude premešten na drugu lokaciju i u novi objekat. Ta ideja nikada nije bila bliža ostvarenju, jer iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija najavljuju izgradnju kazneno-popravnog zavoda početkom proleća i to na mestu sadašnje zatvorske ekonomije "Nadel", sedam kilometara od grada.

Prelomila je država septembra prošle godine, ratifikujući odluku o izgradnji i proglasivši je za posao od posebnog državnog značaja, sufinansiran kreditom Razvojne banke saveta Evrope, vrednim 18 mil EUR i sredstvima Republike Srbije. Projekat je gotov, građevinska dozvola dobijena, u toku je tenderski izbor izvođača radova i nadzora, a na proleće se očekuje početak radova.

- Biće to najsavremeniji kazneno-popravni zavod na Balkanu, kapaciteta 500 osoba, od kojih 300 osuđenika i 200 u pritvoru. Plac od devet hektara sadašnje zatvorske ekonomije biće podeljen na dva dela. Prvi će biti javni, sa zgradama za posetioce, presvlačenje straže i zaposlene, i drugi sa upravnom zgradom, kroz koju se prolazi u zatvoreni deo, sa centralnim objektom za smešaj osuđenih, radionicom za njihovo upošljavanje, kuhinjom, perionicama i sportskom halom i terenima. Projekat je od velikog značaja za Republiku Srbiju, jer je reč o novom sistemu izdržavanja kazni, što je takođe deo pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, a istovremeno znači i mnogo bolje uslove za osuđenike, na šta Srbiju obavezuje i članstvo u Savetu Evrope - kaže za "Politiku" Aleksandar Drobnjak, rukovodilac projekta i savetnik u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde.

Osuđenici u pritvoru, na izdržavanju kazne do godinu dana i poslednje godine izdržavanja kazne, premešteni iz drugih zatvora, sada borave u zdanju iz doba Marije Terezije, u šetališnoj zoni Pančeva, starom dva veka, koje isto toliko dugo nije menjalo namenu. Prema rečima upravnika Dejana Bakića, objekat je prevaziđen u svakom pogledu, a arhitektonska rešenja i ograničenost prostora mnogo otežavaju i onemogućavaju obezbeđivanje uslova u funkcionisanju zatvorskog sistema.

- Letos smo imali posetu delegacije Evropskog komiteta za prevenciju torture iz Brisela i njihova glavna primedba se odnosila na loše uslove smeštaja zatvorenika, ali s obzirom na vreme gradnje, ne čudi da je zgrada u veoma lošem stanju i koliko god ulagali, efekta nema. Savremeni standardi propisuju, pre svega, mali broj osuđenika u prostorijama u kojima borave, a mi ih imamo i po 20 u jednoj. Druga primedba se odnosila na to da određene prostorije nemaju dotok prirodnog svetla, a da bi se to obezbedilo trebalo bi da porušimo veći deo unutrašnjosti objekta, što je nemoguće, jer je zgrada pod zaštitom kao spomenik kulture od istorijskog i kulturnog značaja. Okružni zatvor u Pančevu je i jedini u Srbiji koji radi na četiri adrese, dve u Pančevu i sa odsekom za osuđene u Vršcu, a novi objekat nam, pre svega sa aspekta bezbednosti, mnogo olakšava rad, povećava kapacitet prijema, ali i podrazumeva veći broj zaposlenih i bolje uslove rada za njih - kaže upravnik Bakić.


Zatvorska ekonomija "Nadel" postaće deo novog Zavoda uz reorganizaciju prostora na kojem se sada proizvodi hrana za potrebe korisnika, koji će tokom izdržavanja kazne obrađivati i četrdesetak hektara okolnog poljoprivrednog zemljišta. Najavljeno je i da će u novom kazneno-popravnom zavodu biti zaposleno oko 300 ljudi iz Pančeva i okoline, a za lokalnu zajednicu ovaj projekat će značiti dobijanje nekoliko kilometara kanalizacije, što će stanovnicima ovog dela Pančeva i budućim "stanarima" kompleksa, obezbediti pristojne uslove života. Ne treba zanemariti ni činjenicu da će ovako velike investicije, pored novih radnih mesta za Pančevce, biti i šansa za pančevačke firme da dođu do novih poslova.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.09.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Odabrani izvođači za transformaciju bivše Glavne železničke stanice u Beogradu u Istorijski muzej Srbije - Posao vredan 16,2 mil EUR

Istorijski muzej Srbije izabrao je izvođače za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju Glavne železničke stanice u Beogradu i promenu namene u objekat Istorijskog muzeja. Posao je dodeljen grupi ponuđača koju čine kompanije M enterijer gradnja, Securiton, EX ING B and P, Geotaur, sa podizvođačima Termo and Cold, Pavel ING i Termoinženjering, a vrednost ugovora je 1,9 milijardi dinara, odnosno oko 16,2 mil EUR, sa PDV-om. Na tender su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.