NavMenu

Ove godine biće modernizovano 100 km pruga - Cilj da pola transporta u Srbiji ide železnicom

Izvor: Tanjug Utorak, 13.10.2015. 15:49
Komentari
Podeli
(Foto: Franz Pfluegl/shutterstock.com)
Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će ove godine biti modernizovano više od 100 km pruga i da je cilj da se udeo železničkog transporta, u ukupnom transportu u Srbiji, sa sadašnjih 30% poveća na 50% u narednih 10 godina.

Mihajlović je na trećoj Međunarodnoj konferenciji "Železnička infrastruktura u regionu", istakla da se Srbija po kvalitetu železničke infrastrukture u 2014. godini pomerila sa 102. na 87. mesto, upravo zahvaljujući pokrenutim kreditima i investicijama u prethodnih godinu dana.

- Srpske železnice danas idu na dva koloseka: putem reformi i investicija u modernizaciju pruga i nabavku novih vozova. Železnice čekaju bolji dani - rekla je Mihajlović, podsetivši da su srpske železnice ove godine podeljene na holding sa tri posebna preduzeća - "Srbija voz", "Srbija kargo" i "Infrastruktura Železnice Srbije".

Mihajlović je rekla da je cilj da se u narednom periodu ceo železnički transport odvija prugama koje su za brzine od najmanje 120 km na sat, dodajući da se, nažalost, u većem delu železničke mreže trenutno saobraćaj odvija brzinama kao pre 100 godina.

Ministarka je dodala da je u ovoj godini pušteno u saobraćaj 45 km modernizovanih koloseka, a kako je istakla, cilj je da u ovoj godini bude ukupno modernizovano više od 100 km pruge.

Ona je rekla da su napravljeni ozbiljni iskoraci u prethodnom periodu i izrazila očekivanje da će u novembru biti potpisan okvirni sporazum za gradnju brze pruge Beograd - Budimpešta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.09.2024.  |  Građevina

Investitor iz Beograda u Šapcu gradi zgradu sa dva stana na tri etaže

U Mačvanskoj ulici na broju 34 u Šapcu gradiće se zgrada spratnosti P+2+Ps. U objektu je predviđeno ukupno dva stana, i to jedan stan na prvoj etaži, i jedan stan na drugom i povučenom spratu. Dvosoban stan na prvom spratu ukupne je površine 61,11 m2 i sastoji se od hodnika, dve spavaćesobe, kupatila, dnevne sobe sa kuhinjom i trpezarijom i terase. Drugi sprat je rezervisan za jednu stambenu jedinicu koja se prožima i na etažu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.