NavMenu

SVETSKA BANKA: Srbiju u 2016. očekuje dinamičan rast

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 28.09.2015. 15:53
Komentari
Podeli
(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
U Srbiji se u sledećoj godini očekuje dinamičan privredni rast koji će dostići 1,5%, ocenili su danas stručnjaci Svetske banke i predvideli da će taj rast na kraju ove godine iznositi 0,5%.

Srbija se sa zemljama jugoistočne Evrope vratila u zonu rasta, rekao je na konferenciji za novinare ekonomista Svetske banke u Srbiji Lazar Šestović, koji je ocenio da bi privredni rast u Srbiji bio i veći da nije bilo suše koja je smanjila poljoprivrednu proizvodnju za oko 10%.

On je ukazao da je Svetska banka revidirala na gore projekciju privrednog rasta Srbije za ovu godinu na 0,5%, iako je na početku godine bila predvidela da će Srbija ostati u recesiji. Taj rast bi, kako je rekao, bio i viši da nije bilo "pomeranja" u odnosima između evra i dolara, jer je oko trećina duga Srbije u dolarima.

Kako je ukazao, privredni rast od 1,5% projektovan za sledeću godinu, i dalje ispod potencijala srpske ekonomije, ali da je sasvim realan.

- Na srednji rok očekujemo znatno više stope rasta u Srbiji, koje bi mogle dostići regionalni prosek - kazao je on.

Svetska banka je ocenila i da se ekonomska aktivnost u šest zemalja jugoistočne Evrope ubrzava, i navela da se očekuje rast u regionu u 2015. godini u proseku 1,5%. Najveće stope rasta projektovane su za Crnu Goru - 3,4%, Makedoniju 3,2%, a najniža za Srbiju 0,5%.

Šestović je kazao da su uzroci privrednog rasta povećanje privatnih investicija kao i rast potrošnje. On je naveo da je u Srbiji stopa nezaposlenosti značajno pala sa 20,3% prošle godine, na 17,9% u ovoj godini.

On je istakao da je Srbija jedan od najboljih primera kako može da se napravi značajan razvoj i smanjenje fiskalnog deficita, i naveo da je taj deficit prepolovljen sa prošlogodišnjeg sedam do 8% BDP-a na 4%, a do kraja ove godine mogao bi biti i manji. Očekuje i dalje smanjenje fiskalnog deficita u 2016. godini, ali ne tako naglo kao u 2015. godini.

Šestović je istakao i da je prognoza Svetske banke da će taj deficit na kraju sledeće godine biti 3,5% BDP-a, a na kraju 2017. 2,5 do 3%. To je nivo deficita koji omogućava održivost javnog duga, rekao je Šestović.

On je naglasio da se Srbija polako razdužuje prema spoljnim partnerima, i da je projekcija da će deficit u tekućim transakcijama koji sada iznosi 2,4%, na kraju ove godine biti 4% BDP-a, što je ogroman uspeh s obzirom da je Srbija pre ekonomske krize imala taj deficit veći od 20% BDP-a. Taj deficit je u skoro potpunosti, odnosno sa 95%, pokriven stranim investicijama, dodao je Šestović.


Izvoz takođe značajno raste od početka ove godine i za sedam meseci 2015. je iznosio osam odsto u odnosu na isti period prošle godine, kazao je on i naglasio da nije porastao samo izvoz "Fiat" automobila, već i prehrambenih, tekstilnih i duvanskih proizvoda, kao i mašina.

Inflacija je za osam meseci bila niska i ispod cilja Narodne banke Srbije, projektovanog od 2,5 do 5,5% u ovoj godini, zbog niske ekonomske aktivnosti i tražnje, istakao je on, ali i dodao da su predviđanja Svetske banke da će u sledećoj godini dostići četiri odsto, posebno posle povećanja cena struje, a biće stabilne devizne rezerve i kurs dinara.

Devizne rezerve Srbije, kako je naveo, porasle su za osam meseci ove godini za oko 600 mil EUR. Kreditna aktivnost banaka je rasla za 7-8%, a raste i kreditiranje privrede, iako je i dalje potrebno raditi na naplati "loših kredita" kojih je oko 23% od ukupno odobrenih.

Komentarišući privredni rast u Srbiji šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen je ukazao da je u Srbiji od svih zemalja regiona projektovan najniži privredni rast za ovu godinu, zbog mera fiskalne konsolidacije, koje kako je rekao, uvek na početku prouzrokuju tako nizak nivo rasta, jer se manje troši, a dodatan efekat na takav rast su imale i negativne posledice prošlogodišnjih poplava u Srbiji i uticaj međunarodne ekonomske krize.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija

Oerlikon dolazi u Srbiju i donosi najsavremeniju inovativnu tehnologiju PVD prevlake

Potpisivanjem ugovora o izgradnji i zakupu hale za švajcarsku grupaciju Oerlikon (Erlikon) u tehnološkom parku UNIOR Components-a u Kragujevcu, ozvaničena je saradnja ove dve kompanije. Globalni lider u domenu površinske zaštite, koji posluje u 38 zemalja sveta, na ove prostore donosi najsavremeniju inovativnu tehnologiju PVD prevlake koja do sada nije bila direktno dostupna na tržištu. Dolazak Erlikona u Srbiju posebno je značajan za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.