NavMenu

Da li je za uspešan startap potreban samo laptop i ideja od milion dolara?

Izvor: Netokracija Utorak, 15.09.2015. 11:04
Komentari
Podeli

Daleko od toga da je za pokretanje onlajn biznisa potreban samo kompjuter i dobra poslovna ideja. Da biste u današnje vreme doprli do prezasićenog korisnika, potrebno je mnogo više od toga.

Često se u ‘mainstream’ medijima može pročitati banalizovani primer kako je neko uspeo uz pomoć laptopa i ideje, uz obrazloženje da za razliku od offline biznisa, za online biznis ne treba značajan osnivački kapital, već samo pamet.

Preduzetnik i startup "junkie" Boris Krstović, u komentaru za "Netokraciju" kaže da mi kao region u tehnološkom smislu kaskamo "5 godina za zapadnom Evropom, a 10 za SAD". Stoga je fraza o važnosti ideje za pokretanje Internet biznisa u istoj srazmeri zakasnela na ovom podneblju.

"Ne, Internet biznis se ne može napraviti sa dva-tri laptopa, novcem za pice (kako se obično hiperboliše minimalno finansijsko ulaganje) i idejom od milion dolara – šta god to značilo. Barem ne više", navodi Krstović koji ima više od devet godina iskustva u pokretanju i upravljanju različitih proizvoda u mnogim industrijama i tehnologijama.

Kada su pre deset godina izgradili i plasirali Vivvo CMS, "bilo je mnogo teže napraviti kvalitetan softver nego pronaći kupce za njega. Danas je upravo obrnuto", kaže on. U to vreme je bilo moguće ostvariti globalni uspeh sa dva laptopa iz spavaće sobe.

Šta se u međuvremenu promenilo?

Developeri su sve promenili iz korena kada su počeli da razvijaju aplikacije "ne zato što su potrebne nekome ko je spreman da plati za njih (što je moj topli savet ako krećete da gradite bilo šta) – već zato što mogu da ih naprave jer ih ne košta (skoro) ništa", objašnjava osnivač startupova ChurnBee, NewsCurve i Vivvo.

Poslednjih nekoliko godina je na tržištu došlo do potpunog zasićenja jednostavnijim servisima i aplikacijama.

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Sa druge strane, povećao se nivo očekivanja korisnika. "Niko više nije impresioniran aplikacijom koja vas uloguje sa Facebook nalogom i prikaže koji klubovi oko vas imaju najbolji mohito, ili aplikacijom za vođenje kućnog budžeta. U današnjoj eri gde postoje aplikacija za šta god vam padne na pamet je neophodno otići dalje od osnovne ideje da biste doprli do prezasićenih korisnika. Stotine novih aplikacija objavljenih dnevno na ProductHunt-u se bore za mrvicu pažnje potrebne da neko proba, usvoji (koristi), a na kraju i plati za vaš proizvod!

Lestvica za ono što se preduzentničkim žargonom zove MVP (Minimum Viable Product) je sada postavljena jako visoko. Servisi, aplikacije i platforme koje uspevaju doći do korisnika su plod vrlo pametno i brižljivo izvedene egzekucije, a ne novih i radikalnih ideja.

Glavni problem je kako dopreti do korisnika

Krstović navodi primer Slack – korporativni alat za komunikaciju. Da li mislite da bi ostvario eksponencijalni rast da su izbacili u prvoj verziji produkt koji može da kreira chat room i pošalje poruku korisniku? Naravno da ne, to nikog ne bi zanimalo. Uloženo je hiljade inženjer-sati da bi nešto što je u osnovi lepo upakovani IRC stvorilo "wow" efekat kod korisnika, neophodan da bi se proizvod probio u masi postojećih rešenja.

Ukoliko pretpostavimo da je moguće razviti kvalitetan proizvod iz spavaće sobe sa dva laptopa, to više nije prepreka koju je potrebno savladati. Prepreka je dopreti do korisnika.

- To je numero uno problem – groblje startapa – jer samo oni koji su pokušali znaju koliko je zapravo teško akvizitirati nove korisnike. A ovo će vam potvrditi i svaki osnivač i alumni Seedcamp-a, Eleven-a, HubRaum-a i ostalih akceleratora - naglašava on.

Puštati ljude da veruju u priču da vam je potreban samo Internet, laptop i prostor u kojem ćete raditi je kao da kažemo preduzetniku da pri brzini od 80km/h udari u zid koji ne vidi. "Internet je postao mainstream. Kao i u offline svetu – potrebno je više od volje i ideje da bi se posao razvio."

(Foto: Konstantin Chagin/shutterstock.com)

Ako nisu dovoljni laptopovi i garaže da bismo u današnjem svetu uspeli, šta je onda potrebno?

Za početak, Krstović navodi barem jednu od ove tri stvari:

1. Vreme (čitaj: godine)

Vučete za rukav, gradite inbound, hustlujete po Quori, šta god da je potrebno da biste po jednog, dva ili pet novih korisnika dnevno doveli da se kod vas registruju ili preuzmu proizvod. I tako naredne četiri godine.

2. Novac (i to mnogo novca)

Pod pretpostavkom da nemate u fioci milion dolara viška kojim ćete "založiti" peć zvanu Google/Facebook Ads (ili koji god plaćeni marketinški kanal), budite sigurni da vam nijedan VC pri zdravoj pameti neće dati da se zaigrate sa njegovih milion dolara dok mu prethodno kristalno jasno ne pokažete dovoljno dobru trakciju i/ili pozitivan ROI od postojećih marketinških kanala.

3. Sreća (u vidu kombinacije momentuma i tzv. tier #1 networka koji bi od vaše pahulje ubrzano napravio grudvu sposobnu da postane lavina). Sreću ili imate ili nemate.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.