NavMenu

Da li je bilo leka za srpski traktor? - "IMT Dobanovci" u stečaju

Izvor: RTS Nedelja, 13.09.2015. 23:01
Komentari
Podeli
(Foto: imt.co.rs)
Privredni sud u Beogradu otvorio je postupak stečaja nad preduzećem za održavanje, opravku i prodaju motornih vozila "IMT Dobanovci". Mašine su ugašene, radnici poslati kućama, a ono što je ostalo od nekada čuvenog IMT-a sada su dugovi, ali i crveni traktori po njivama širom sveta. Njihovi vlasnici brinu da, ako zatreba, neće imati gde da kupe rezervne delove za svoje mašine. Iz Ministarstva privrede poručuju da za srpski traktor nije bilo leka.

Mileta Mitrića u Vrčinu mnogi prepoznaju kao "doktora za srpski traktor". Osim što je 18 godina radio u IMR-u, Mitrić isključivo traktorima domaće proizvodnje obrađuje i 15 hektara zemlje. Čuo je, kaže, da je i poslednja domaća fabrika zatvorena, pa ga muči pitanje - šta ako neka od njegovih mašina uskoro zakaže?

- Imam četiri traktora IMR i IMT, stvarno su se do sada perfektno pokazali. Obnavljao sam mehanizaciju i ponovo sam kupovao te naše traktore. Ali sada ne znamo odakle ćemo te delove da nabaljamo, javljaju se neki delovi iz Turske ali to nije toliko pouzdano - navodi Mile Mitrić.

Nekoliko kuća dalje u Vrčinu, slične brige muče i Slobodana Sinđelića čiji crveni traktor već četrdest godina radi bez prestanka.

- Mi živimo od argrara, Srbija nema drugu industriju, jedino što nam je ostalo je poljoprivreda. Ali šta će biti ako fali deo, jer naravno svaka mašina se haba kao i sve druge - ističe Slobodan Sinđelić.

Ovo su samo neki od desetina hiljada traktora u Srbiji kojima će uskoro biti potreban novi rezervni deo. Kako su IMT i IMR u zlatnim godinama proizvodnje izvozili i do 40.000 traktora, broj poljoprivrednika iz Etiopije, Konga ili Egipta nije zanemarljiv, ali oni za novi deo neće imati kome da se jave.

Katanac na kapiji firme koja je nekada zapošljavala 12.000 radnika nadležne u Ministarstvu privrede nije iznenadio. Zainteresovanih kupaca za IMT je, kažu, bilo, ali ne i za njegove dugove od 186 mil EUR.

- Ozbiljna proizvodnja je prestala mnogo ranije, i finansijski i poslovni rezultati ovog preduzeća su, zaista, ukazivali da on nema snage da nastavi, da preživi izazove modernog tržišta", objašnjava državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.


Na moderom tržištu srpski traktor bi se snašao, smatra Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta, ali dodaje da decenijama nije bilo stvarne namere da se IMT-u pomogne.

- Trebalo je to zemljište prodati, novu fabriku napraviti na novoj lokaciji, a taj novac od 35 hektara od gradskog građevinskog zemljišta koji uopšte ne bi bio mali, bi mogao da se iskoristi da se dobro osavremeni tehnologija i da se napravi jedno preduzeće koje ni po čemu ne bi zaostajalo za sličnim preduzećima u okruženju ili u Evropi. Naše vlasti su do sada propustile prilike, i sada u ovakvoj situaciji je jako teško pomoći IMT-u - smatra Ljubodrag Savić.

I dok se čeka da se i zvanično proglasi stečaj nekadašnjeg jugoslovesnkog giganta, ostaje sećanje da je srpski traktor žnjeo po Africi, orao u Aziji, vozio se i po Evropi, ali da se na kraju, posle šest decenija, umoran odvezao u istoriju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.