NavMenu

Biometrijskom identifikacijom protiv krađa beba u porodilištima

Izvor: Beta Subota, 29.08.2015. 13:23
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić najavio je da će sugerisati da se omogući primenu uređaja za biometrijsku identifikaciju materinstva, koji je patentirao Komlen Lalović.

Posle razgovora sa tim pronalazačem, poverenik je obećao da će u granicama ovlašćenja predložiti nadležnom ministarstvu da omogući primenu Lalovićevog dualnog biometrijskog skenera za sprečavanje krađe ili zamene beba u porodilištima.

- Budući da je reč o obradi biometrijskih, naročito osetljivih podataka (uzimanje otisaka prstiju majke i deteta u trenutku porođaja), ona bi se primenjivala isključivo uz pismeni pristanak majke - rekao je Šabić i dodao da bi po njegovom mišljenju u najvećem broju slučajeva postojala spremnost za to.

On je ocenio da nadležni prilikom izbora zakonskih rešenja treba da vode računa o stavovima roditelja i naglasio da nije dobro što se sa donošenjem zakona o nestalim bebama i drugim merama značajno kasni u odnosu na rokove utvrđene odlukom Suda u Strazburu.

- Još krajem 2008. upozorio sam nadležne, uključujući i Narodnu skupštinu da će neodgovoran odnos prema problemu dovesti do njegove eskalacije i da će problem poprimiti međunarodne razmere, što se i potvrdilo presudom Suda za ljudska prava u Strazburu, početkom 2013 - podsetio je Šabić.

Kako je ocenio, Lalovićev patent ne može rešiti probleme iz prošlosti, ali bi mogao da ih otkloni u budućnosti i da je dobro što je taj pronalazač tražio i dobio od nekoliko porodilišta potvrdu vrednosti i zainteresovanosti da počnu da koriste aparat.

- Posebno dobrim smatram spremnost pronalazača, koju je u razgovoru izričito potvrdio, da se potpuno odrekne bilo kakvih imovinskih prava u vezi sa korišćenjem njegovog patenta u porodilištima u Srbiji - navodi Šabić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.