NavMenu

MIHAJLOVIĆ: Podižemo građevinsku operativu na noge

Izvor: Tanjug Petak, 07.08.2015. 14:11
Komentari
Podeli
Zorana MihajlovićZorana Mihajlović
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović poručila je u petak (7. avgust 2015. godine) povodom obeležavanja Dana građevinara Srbije - 8. avgusta da će država podići građevinsku operativu na noge, i obezbediti domaćim firmama da rade.

Mihajlović je čestitajući Dan građevinara, najavila da će do kraja godine biti donet novi Zakon o komunalnim delatnostima i sledeće godine novi Zakon o građevinarstvu.

Građevinari su obeležili svoj praznik u kulturno-sportskom centu Rad u veseloj atmosferi uz tradicionalne pesme i folklor, a Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala je ministarki uručio Osmoavgustovsku nagradu za sveukupan doprinos Ministarstva razvoju te privredne grane.

- Ne želim danas da pričam o statistici u građevinarstvu koja jeste loša i tačno je da je oko 20% manje zaposlenih u građevinarstvu, da su plate ispod republičkog proseka i da je manji udeo građevinarstva u BDP - rekla je Mihajlović.

Ona je kazala da građevinari i Ministarstvo samo zajedničkim naporima mogu da dovedu do boljeg stanja.

Prema podacima Sindikata, pre svetske krize u 2007. godini u građevinarstvu Srbije je bilo zaposleno 82.750 radnika, a sada 63.166 radnika. Njihova prosečna zarada je oko 40.000 dinara.

Mihajlović je poručila da je njen zadatak kao ministarke građevinarstva da obezbedi domaćoj građevinskoj operativi da stane na noge i dodala da je država obezbedila projekte i novac.

Ona je izrazila očekivanje da su pred građevinarstvom uspešniji dani i pozvala ih da se udružuju kako bi lakše dobijali poslove.

Mihajlović je kazala da je jedan od priorioteta tog ministarstva da se obezbedi takav zakonodavni okvir da domaće firme dobijaju poslove kao glavni izvođači, a ne samo kao podizvođači, odnosno da ne budu stalno "sa strane", kao što je to bilo prethodnih godina.

- Sada moramo da se udružimo ka zajedničkom cilju - poručila je Mihajlović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.