NavMenu

Registracija menja sliku o nezaposlenosti - Kako stati na put neprijavljenim firmama

Izvor: RTS Nedelja, 17.05.2015. 14:32
Komentari
Podeli

Poreznici su od septembra prošle godine do početka maja otkrili oko dvesta neregistrovanih preduzeća, ali im je posao otežavalo to što u privatni posed, gde se takva delatnost najčešće obavlja, nisu mogli da uđu bez sudskog naloga. Zato do kraja ove godine očekuju značajne rezultate u otkrivanju nelegalnih firmi.

Osim što je doneo objedinjeno delovanje inspekcijskih službi, zakon koji je na snazi od ovog meseca otklonio je prepreke i u kontrolisanju neregistrovanih firmi.

Duže od dve decenije sa dvadesetak zaposlenih, jagodinska firma građevinskog materijala posluje poštujući sve propise. Na česte kontrole nadležnih se ne žale, ali im nelojalna konkurencija kolega koji izbegavaju dažbine državi i zato nude povoljnije cene i te kako smeta.

- Lako nas je naći, lako nas je kontrolisati, ali pravi zadatak su novi poreski obveznici, novi prihod i tu bi trebalo da se ogleda snaga i uloga i doprinos svake inspekcije, posebno tržišne i poreske - kaže Stanojlo Malenović, vlasnik firme "Gramat".

I pored toga što do sada u privatni posed nisu mogli bez naloga i pomoći policije, poreznici su za osam meseci uradili 270 kontrola takvih lokacija – u 195 slučajeva otkriveno je nelegalno poslovanje.

Vrednost utvrđenog poreza i oduzete robe prelazi 15 miliona dinara. Uz novi zakon, poreznici veliku pomoć očekuju od opštinskih inspekcija.

Marko Marinković, zamenik direktora Poreske uprave, kaže da će zakon umnogome pomoći ne samo Poreskoj upravi, već i celoj državnoj upravi, jer se upravo sa njim vrši sinergija nadležnih državnih organa u borbi protiv sive ekonomije i nelegalnih delatnosti.

Među onima koji su nelegalno poslovali najviše je stolara, auto-mehaničara, frizera i kozmetičara. Koliko firmi posluje u najtamnijoj nijansi sive ekonomije nije lako utvrditi, kažu stručnjaci.

- Međutim, neke firme koje rade legalno u sličnim delatnostima, pokušale su da izračunaju koliko je onih koji njima prave nelojalnu konkurenciju i kada se ti podaci saberu iz više različitih istraživanja u Srbiji, taj broj je negde između 30 i 40 hiljada - kaže Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.

Posebno mesto u toj grupi zauzima proizvodnja kolača, zimnice, keteringa i prodaja preko interneta. Takve firme trebalo bi stimulisati da pređu u legalno poslovanje.

- Ovde, prosto, treba primeniti ono što je primenjeno u više od 20 zemalja EU, a to je da se pre svega ovakvim licima koja bi otvorila firme i zaposlila sebe i članove porodice, porezi i doprinosi u prvih godinu-dve ukinu ili smanje - kaže Rajić.

Neregistrovane firme bi prelaskom u legalne mogle promeniti i sliku nezaposlenosti u Srbiji. Prema nekim procenama, za osetan pad nezaposlenosti dovoljno je oko 60.000 novih malih preuzeća.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.