NavMenu

VUČIĆ: Veće plate i penzije od oktobra

Izvor: Beta Četvrtak, 30.04.2015. 15:04
Komentari
Podeli
Aleksandar VučićAleksandar Vučić
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je realno da se od 1. oktobra povećaju penzije i plate u javnom sektoru. Istovremeno, Fiskalni savet poručuje kako za to nema uslova.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da će zahvaljući dobrim rezultatima budžeta u avgustu početi pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) oko povećanja plata i penzija.

- U avgustu krećemo u razgovore sa MMF oko povećanja plata i penzija i povećaćemo ih - rekao je Vučić.

S druge strane, procena Fiskalnog saveta je da bi se, u slučaju da penzije i plate budu povećane ove godine, fiskalni deficit već tokom 2016. praktično vratio na nivo od pre otpočinjanja fiskalne konsolidacije i bilo bi nemoguće zaustavljanje rastuće putanje javnog duga i izbegavanje krize.

Vučić je rekao da za prva četiri meseca 2015. u budžetu Srbije ima 420 mil EUR više nego što je planirano i najavio povećanje ulaganja u infrastrukturu.

Prema preliminarnim rezultatima, rekao je premijer, u aprilu će biti zabeležen suficit budžeta, što znači da će deficit za prva četiri meseca biti najviše 21,5 milijardi dinara, umesto 71 milijarde koliko je planirano.

- Očekujemo da će Srbija imati rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1% u 2015. godini uprkos merama fiskalne konsolidacije. To je gotovo ravno malom čudu - rekao je Vučić.

On je rekao da su manja kapitalna ulaganja od planiranih ono sto je loše, ali je najavio da će se od maja trošiti mnogo više.

- Trošićemo mnogo više na zapošljavanje ljudi. Dramatično će biti veća ulaganja u putnu i železničku infrastrukturu, u aerodrom.

Ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu i sva druga kapitalna ulaganja biće povećana zato što novca imamo mnogo. Imamo 420 mil EUR više za prva četiri meseca - rekao je premijer.

On je istakao i da je lično na sebe preuzeo odgovornost za povećanje efikasnosti kapitalnih ulaganja.

- Građani će brže osetiti boljitak nego što smo očekivali. I očekujem da ćemo pre kraja godine ispuniti obećanja prosvetarima - rekao je Vučić.

Premijer je rekao da vidi teškoće u procesu privatizacije, ali da će Srbija već u prvoj godini ispuniti 75% do 80% zahteva MMF iz trogodišnjeg aranžmana.

- Srpske javne finansije su u veoma dobrom, nikad boljem stanju - istakao je premijer Aleksandar Vučić i dodao da očekuje da do kraja godine deficit budžeta neće preći 4% BDP.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Finansije

Vlada Mađarske usvojila akt o smanjenju čekanja na graničnim prelazima sa Srbijom

Vlada Mađarske usvojila je akt o razvojnim potrebama za realizaciju određenih mera u cilju smanjenja vremena čekanja na graničnim prelazima sa Republikom Srbijom, objavio je Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara. - Shodno ovoj odluci, snage granične policije na prelazu Reske biće povećane za 78, a na prelazima Tompa i Hercegsanto za 125 lica, takođe će se nabaviti i neophodna tehnička oprema u 2024-2025. godini -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.