NavMenu

Kancerski bol se može otkloniti u svakoj fazi bolesti

Izvor: Dnevnik Sreda, 04.02.2015. 14:16
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Savremena medicina raspolaže znanjem i lekovima pomoću kojih se kancerski bol može otkloniti u svim fazama bolesti i kod većine pacijenata, saopštio je Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, ističući da je za dobre rezultate potrebna saradnja tima stručnjaka.

Lečenje bola zahteva strpljenje, poverenje i saradnju bolesnika, porodice i tima za lečenje bola, a za lekare koji se u praksi bave ovim problemom važna je stalna edukacija, navedeno je u saopštenju koje je potpisao v.d. direktora Instituta prof. dr Radan Džodić.

Kancerski bol se može javiti u svakoj fazi maligne bolesti. Učestalost i jačina se povećavaju kako bolest napreduje, a oko 25-30% bolesnika ima jake bolove.

Bol kao simptom maligne bolesti najviše plaši pacijenta i porodicu, a najčešće javlja kod primarnih tumora kostiju i metastaza tumora u kostima, tumora organa za varenje, pluća, dojke, prostate, jajnika i grlića materice.

Ističući da je velika zabluda da pacijent treba da trpi bol, stručnjaci instituta su naveli podatke Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koji pokazuju da je kancerski bol moguće otkloniti kod 70 do 90% bolesnika.

Metod SZO zasniva se na pravilnoj upotrebi lekova koji se primenjuju na najmanje invazivni način (na usta na prvom mestu), po satnici, u skladu sa jačinom bola i individualnim karakteristikama bolesnika i bolnog sindroma.

Na tribini "Kako držati bol pod kontrolom kod obolelih od raka", koju je beogradski institut organizovao prošle sedmice, pacijenti i članovi njihovih porodica dobili su stručne savete kako da reše neke od mnogobrojnih nedoumica i zabluda - od pravog trenutka za početak lečenja bola, načina procene i merenja bola do pojave neželjenih dejstava medikamenata.

Učesnici tribine su predavačima sugerisali da se predavanja o bolu organizuju i za stručnjake, jer često ne reaguju na žalbe pacijenata vezane za bol i zatražili da se unapredi komunikacija lekar-pacijent.

U Srbiji svake godine od malignih bolesti oboli 37.000 osoba, a 21.000 od njih umre.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Finansije

Kada kupujete prvi stan obratite pažnju na porez na prenos apsolutnih prava - Kako da zbog 15 m2 vaši potomci ne izgube pravo na buduće olakšice?

Kada je reč o kupovini stana, nekad kupci nisu svesni da pojedine odluke mogu imati dugoročne posledice, posebno kada je reč o oslobođenju od poreza na prenos apsolutnih prava. Prema zakonu, članovi porodičnog domaćinstva, uključujući decu, mogu ostvariti pravo na poresko oslobođenje, ali postoji jedna ključna stavka koju treba imati na umu: jednom kada se to pravo iskoristi, ne može se ponovo ostvariti. Kako objašnjava advokat

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.