NavMenu

Šansa za "Zlatiborac" i na američkom tržištu - Kompanija se sprema za proširenje izvoza

Izvor: Tanjug Utorak, 18.11.2014. 15:41
Komentari
Podeli
(Foto: zlatiborac.rs)
Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi posetio je danas kompaniju "Zlatiborac" u zlatiborskom selu Mačkat, gde je posle upoznavanja sa kapacitetima, tehnologijom i kvalitetom proizvodnje suvomesnatih proizvoda, izjavio da ova kompanija ima velike izglede za uspeh na tržištu EU, ali i Amerike.

- Većina stanovnika Zapadne Evrope i SAD jako vode računa o tome da li jedu hranu sa aditivima. Ovde sam video proizvodnju suvomesnatih proizvoda bez aditiva, koji se prave na tradicionalan način sušenjem, uz dodatak samo soli i začina. To bi kupci u ovim zemljama prihvatili kao bezbedan i zdrav proizvod - izjavio je Kirbi novinarima posle obilaska kompanije.

Ako "Zlatiborac" održi ovaj kvalitet, mislim da imaju šansu i na američkom tržištu, rekao je Kirbi.

Kompanija "Zlatiborac" 32% ukupne proizvodnje već plasira na tržišta Makedonije, BiH, Crne Gore, Ruske federacije, Azerbejdžana, Belorusije, Kazahstana, a očekuju i odobrenje iz Brisela za izvoz na tržište Evropske unije.

- Početkom godine Evropska komisija vršila je ocenu spremnosti kapaciteta "Zlatiborca" da izvozi na tržište EU i dobili smo visoke ocene za ispunjenost standarda proizvodnje i kvaliteta proizvoda. Očekujemo da se narednih 15 dana nađemo na listi mogućih izvoznika na ovo tržište - izjavio je direktor kompanije Dušan Knežević.


Proširivanje tržišta dovelo bi i do novog zapošljavanja radnika, kojih trenutno ima 400, rekao je Knežević.

- Većina zaposlenih su mladi ljudi iz Mačkata i okoline, tako da u ovom selu mladi ostaju - naveo je Knežević.

Govoreći o sirovinama, direktor "Zlatiborca" rekao je da je 95% mesa iz zlatiborskog kraja i ostalih delova Srbije.

- Očekujemo da će Ministarstvo poljoprivrede u narednom periodu uraditi nešto po pitanju razvoja stočarstva u Srbiji. To bi dovelo do smanjenja uvoza mesa, koji je sada u našoj kompaniji 5%, na najmanju moguću meru - istakao je Knežević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.09.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Odabrani izvođači za transformaciju bivše Glavne železničke stanice u Beogradu u Istorijski muzej Srbije - Posao vredan 16,2 mil EUR

Istorijski muzej Srbije izabrao je izvođače za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju Glavne železničke stanice u Beogradu i promenu namene u objekat Istorijskog muzeja. Posao je dodeljen grupi ponuđača koju čine kompanije M enterijer gradnja, Securiton, EX ING B and P, Geotaur, sa podizvođačima Termo and Cold, Pavel ING i Termoinženjering, a vrednost ugovora je 1,9 milijardi dinara, odnosno oko 16,2 mil EUR, sa PDV-om. Na tender su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.