NavMenu

EBRD razmatra zajam od 15,5 mil EUR za nadogradnju mreže Elektroprenosa BiH

Izvor: eKapija Utorak, 10.01.2023. 16:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: west cowboy/shutterstock.com)Ilustracija
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je u ponedjeljak da razmatra nedržavni neosigurani zajam do 15,58 mil EUR državnom operateru sistema za prenos električne energije, Elektroprenosu BiH, za nadogradnju mreže, prenijela ja TV Una.

Kredit će se koristiti za ugradnju varijabilnih shunt reaktora koji će riješiti probleme s visokim naponima u prenosnom sistemu 400 kV i 220 kV, navodi EBRD u dokumentu sažetka projekta.

Ukupna vrijednost projekta je 30,1 mil EUR. Kompanija će doprinijeti 14,3 mil EUR iz vlastitih sredstava, a do 260.000 donatorskih sredstava osigurat će se za projekte tehničke pomoći.


Predložena ugradnja sistema varijabilnih shunt reaktora poboljšat će pouzdanost prenosnog sistema, omogućiti veću integraciju obnovljivih izvora energije u sistem, smanjiti gubitke aktivne snage i povećati prekogranični kapacitet.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Žičara Kotor-Lovćen: Planirana izgradnja planinskog boba, odobreno zaduženje od 3 mil EUR

Vlada Crne Gore dala je preduzeći Žičara Kotor-Lovćen saglasnost o zaduživanju u iznosu od 3 mil EUR kod komercijalne banke za izgradnju planinskog boba i drugih sadržaja. Kako je pojašnjeno u informaciji, preduzeće Žičara Kotor-Lovćen obratilo se Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera zahtjevom za saglasnost za zaključenje ugovora o investicionom kreditu sa poslovnom bankom, a za potrebe dodatnog

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.