NavMenu

Kreće rekonstrukcija bulevara od Tivta do Jaza vrijedna preko 50 mil EUR - Pogledajte kako će izgledati (VIDEO)

Izvor: eKapija Srijeda, 29.03.2023. 11:18
Komentari
Podeli
(Foto: Vlada Crne Gore/Printscreen)
Ugovor za izgradnju budućeg bulevara na dionici magistralnog puta M-1, dionica aerodrom Tivat - Jaz, potpisan je danas u Podgorici. Kako je soapšteno na konferenciji za novinare, najpovoljniju ponudu na međunarodnom tenderu u iznosu od 53,9 mil EUR dao je kineski konzorcijum Shandong, a rok za završetak radova je dvije godine od uvođenja izvođača u posao.

Ugovor su potpisali predstavnici Uprave za saobraćaj i Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje s jedne i kineskog konzorcijuma Shandong s druge strane.

Kako je kazao izvršni direktor Regionalnog vodovoda Borislav Ivanković, trasa budućeg bulevara prolazi preko teritorije opština Tivat Kotor i Budva.

- Ukupna dužina dionice je 16 kilometara. Rekonstrukcija podrazumijeva izgradnju moderne saobraćajnice bulevarskog tipa koja će imati po dvije saobraćajne trake u oba smjera, obostrane trotoare u cijeloj dužini i razdjelno ostrvo. U okviru projekta rekonstrukcije biće izgrađen novi cjevovod regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, a radovi podrazumijevaju i rekonstrukciju i izgradnju pet mostova, te kompletnu saobraćajnu signalizaciju i javnu rasvjetu - kazao je Ivanković.

(Foto: Vlada Crne Gore/R. Koprivica)
Prema njegovim riječima, Uprava za saobraćaj i Regionalni vodovod raspisale su međunarodni tender za izbor izvođača radova u skladu sa zahtjevima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), iz čijih kreditnih sredstava u iznosu od 22 mil EUR se i finansira ovaj projekat.

- Kao najpovoljnija odabrana je ponuda kineskog konzorciuma Shandong sa vrijednošću od 53,9 mil EUR. Rok završetka radova je dvije kalendarske godine od dana uvođenja izvođača u posao - dodao je.

Kako je nakon potpisivanja ugovora kazao predsjednik Vlade Dritan Abazović, ova dionica je putni pravac koji ima najveću frekvenciju u Crnoj Gori, naročito u toku sezone.

- Nakon rekonstrukcije, ovaj put će izgledati potpuno drugačije. Između Budve i Tivta imamo najveću frekvenciju saobraćaja, naročito u toku ljetnjih mjeseci, što je Vladu i Upravu za saobraćaj podstaklo da se što prije zaključi ugovor o ougradnju bulevara - kazao je Abazović.

Izrazio je nadu da će radovi biti završeni u roku, da će saobraćajne gužve biti manje, da će se saobraćaj odvijati sigurnije i da će sve usluge za građane koji žive na tom putnom pravcu biti lakše dotupne.

(Foto: Vlada Crne Gore/R. Koprivica)
- Imali smo obzira i prema onome što su bili zahtjevi građana Grblja. Bilo je onih koji nisu bili zadovoljni, ne zato što ne žele bolju infrastrukturu, već zato što nisu bili sigurni kako će projekat na kraju izgledati. Uprava za saobraćaj učinila je sve da se uspostave takvi standardi koji će znatno poboljšati dostupnost njihovih kuća i poslovnih objekata i omogućiti da svi na mnogo kvalitetniji način imaju servisiranje kada je riječ o putnoj infrastrukturi - naveo je Abazović.

Kako je kazao, Crna Gora treba da bude zemlje u kojoj će se masovno investirati u infrastrukturu, ne samo putnu, već u svim vidovima saobraćaja. Naveo je i da je porazno da se od Budve do Aerodroma u Tivtu putuje po nekoliko sati, kao i da je porazno da po nekoliko sati traje put od Tivat do Podgorice.

- Vjerujem da će prvorangirana kompanija svoje obaveze obaviti onako kako je predviđeno ugovorom. Tokom ljetnje sezone moraćemo da imamo izmijenjeni režim saobraćaja, ali je dogovoreno da se počne sa onim dionicama koji će najmanje uticati na protok saobraćaja kada su najveće gužve - dodao je.

(Foto: Vlada Crne Gore/Printscreen)
Nakon sezone inteziviraće se radovi na cijelom putnom pravcu, a projektom je predviđena gradnja više kružnih tokova.

- Podsjećam da je ovo bulevar, a ne auto-put. Naša je ambicija, svakako, da gradimo nastavak postojećeg, ali i Jadransko-jonski autoput. Međutim, dok ne dođemo u situaciju da realizujemo te investicije, moramo rekonstruisati postojeće putne pravce - kazao je Abazović.

Premijer je prije potpisivanja ugovora na društvenim mrežama objavio i snimak kako će izgledati ova saobraćajnica.

- Ovako će izgledati bulevar od Jaza do Tivta. Danas će u vili Gorica biti potpisan ugovor za njegovu izgradnju. Gradimo bolju infrastrukturu za snažniji razvoj i bolju povezanost naše države. Crna Gora na pravom putu - poručio je Abazović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.