NavMenu

Formirana radna grupa za izmjenu Zakona o fiskalizaciji u dijelu koji se odnosi na advokate - Prvi sastanak u ponedjeljak

Izvor: Mina Četvrtak, 09.09.2021. 10:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NotarYES/shutterstock.com)Ilustracija
Nakon urgencije Advokatske komore i inicijative Ministarstva pravde da se oformi radna grupa za izmjenu Zakona o fiskalizaciji, Ministarstvo finansija je delegiralo članove, pa je prvi sastanak zakazan za ponedjeljak, piše Pobjeda.

Ministarstvo finansija predstavljaće Janko Odović, Biljana Peranović, Darko Čabarkapa i Ivan Bajić, a Ministarstvo pravde Boris Marić i Momir Jauković.

Sastav delegacije Advokatske komore određen je još početkom avgusta, pa će njihove interese zastupati advokati Veselin Radulović, Dragan Šoć, Dragomir Ćalasan, Nebojša Asanović, Aleksandar Otašević i Vladimir Bojić.

Protokolom koji su ministri Milojko Spajić i Sergej Sekulović potpisali sa predsjednikom Komore Zdravkom Begovićem krajem jula, osim suspendovanja odluke o obustavi pružanja pravne pomoći, bilo je predviđeno i formiranje radne grupe u roku od sedam dana kako bi se do kraja godine, nakon analiziranja postojećeg zakona, našlo prihvatljivo rješenje za obje strane, odnosno odgovarajući model fiskalizacije advokata.

Predstavnici Vlade i Komore će, kako je predviđeno protokolom, krenuti od polaznih osnova na koje su sugerisali advokati, a koje se odnose na njihov zahtjev da poreski inspektor ne može zatvoriti kancelariju u slučaju nađenih nepravilnosti, niti može imati pristup spisima predmeta, već samo finansijama.

Advokati traže da sudovi donesu rješenja za isplatu naknada za službene odbrane na osnovu njihovih troškovnika te da pojedinačne radnje fakturišu na osnovu punomoćja. Smatraju da na fakturama ne bi trebalo da budu navedeni podaci koji bi mogli narušiti povjerljivi odnos između njih i klijenata.

Advokati su dva puta glasali o prijedlozima Vlade za rješenje problema oko fiskalizacije. Prvi put su odbili sporazum koji im je ponudilo Ministarstvo finansija smatrajući da nema dovoljno garancija da će takvim prijedlogom biti ostvareni njihovi zahtjevi.

Njihov stav je bio da su pojedine odredbe karakteristične za ovu djelatnost morale biti navedene, kako bi bili sigurni da će kao takve biti unijete u zakon. Tim sporazumom je bilo predviđeno da obje strane izrade tekst izmjena zakona, do kada bi advokati faktički bili izuzeti iz primjene.

Nakon što se Ministarstvo pravde kao medijator uključilo u ovu problematiku, došlo je do pomaka u pregovorima, pa je na trećoj vanrednoj skupštini Komore većina advokata prihvatila protokol i pristala da se vrati u institucije pravosuđa u koje nijesu ulazili od kraja maja.

Ipak, ovog puta im nije obećano izuzeće, već je navedeno da će "nadležni organi prilikom primjene zakona imati u vidu ovaj protokol i iskazanu namjeru da se zakon mijenja".

Zbog toga je upravni odbor Komore odlučio da advokatima, u slučaju pokretanja prekršajnog postupka zbog neuvođenja fiskalizacije, obezbijedi pravnu pomoć i snosi troškove.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Žičara Kotor-Lovćen: Planirana izgradnja planinskog boba, odobreno zaduženje od 3 mil EUR

Vlada Crne Gore dala je preduzeći Žičara Kotor-Lovćen saglasnost o zaduživanju u iznosu od 3 mil EUR kod komercijalne banke za izgradnju planinskog boba i drugih sadržaja. Kako je pojašnjeno u informaciji, preduzeće Žičara Kotor-Lovćen obratilo se Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera zahtjevom za saglasnost za zaključenje ugovora o investicionom kreditu sa poslovnom bankom, a za potrebe dodatnog

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.