NavMenu

Za kreditiranje MSP u Srbiji 100 mil EUR iz Garancijske šeme EDIF Programa - Potpisivanje ugovora sa izabranim bankama u oktobru 2018.

Izvor: eKapija Petak, 29.06.2018. 13:41
Komentari
Podeli
(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Kroz WB EDIF Program za razvoj preduzeća i inovacije Zapadnog Balkana obezbeđeno je 650 mil EUR za mala i srednja preduzeća na ovom prostoru, a svi fondovi, garancijske šeme i programi tehničke podške u okviru njega, dostupni su i preduzećima iz Srbiji. Za ovdašnja preduzeća posebno je značajna Garancijska šema vredna 20 mil EUR, kao poseban prozor za Srbiju, koja će obezbediti kredite od preko 100 mil EUR.

Kako eKapija saznaje u Ministarstvu privrede, izbor banaka za ovu Garancijsku šemu je u toku.

- Potpisivanje ugovora očekuje se tokom oktobra - navode u Ministarstvu.

- Iz pretpristupnih fondova EU, u okviru projekta EU za Srbiju - finansiranje za MSP, obezbeđeno je 20 mil EUR za kreditne garancije, a cilj je da se kroz efekte ovih garancija obezbedi povoljna kreditna podrška za nove investicije u iznosu od preko 100 mil EUR. Projekat će tako omogućiti mikro, malim i srednjim preduzećima da konkurišu za povoljnije kredite.

Kako objašnjavaju u ministarstvu, u okviru EDIF programa postoje dva fonda iz kojih preduzeća mogu da dobiju sredstva u vidu ulaganja u kapital preduzeća: ENIF za finansiranje rizičnih kapitala namenjen inovativnim MSP u početnoj fazi razvoja i ENEF, koji se fokusira na već uspostavljena MSP koja imaju visok potencijal za rast. Osim toga, podsećaju, EDIF obezbeđuje garancije bankama koje kreditiraju inovativna MSP, a za povoljnije kredite mogu da konkurišu preduzeća u različitim fazama razvoja (početnici, razvijena preduzeća), različite veličine, delatnosti... Preduzeća takođe, koriste i savetodavnu podršku stranih i domaćih eksperata koje obezbeđuje EBRD.

Kompanija BG Reklam od 2015. godine koristi prednosti EDIF Programa. Najpre, kaže nam Luka Stanić iz ove beogradske kompanije, kroz savetodavnu pomoć.

- Prvo smo imali pomoć domaćih konsultanata koji su odradili set treninga za prodajni tim što je značajno unapredio znanja i veštine koje je BG Reklam imao. Nakon toga koristili smo grant vezan za inostrane konsultante i poboljšanje efikasnosti u proizvodnji, a zatim smo došli do finansiranja, te zajedno sa jednom komercijalnom bankom obnovili celu tehnologiju i refinansirali stare kredite - ističe Stanić i dodaje, da se napredak kompanije danas vidi u povećanju zaposlenosti, sa 46 na 175 radnika, te u samoj proizvodnji i izvozu od 70%.

(Foto: Apples Eyes Studio/shutterstock)
U Beogradu je u utorak (26. juna 2018. godine) u Privrednoj komori Srbije (PKS) održan i Poslovni forum WB EDIF 2018 u okviru koga je i predstavljen ovaj Program. Kako je tom prilikom istakao Marko Čadež, predsednik PKS, jaz između ponude i tražnje za kreditima je veliki, a standardna bankarska ponuda u regionu je neadekvatna za mala i srednja preduzeća, budući da je "praćena visokim kamatama, skupim i komplikovanijim procedurama, zahtevima za kolateralom i dodatkom dugoročnih kredita".


- Procene EIB su da samo Srbiji nedostaje milijarda EUR za finansiranje MSP sektora i to pre svega za kredite koji bi se dodeljivali na srednji i duži rok - rekao je Čadež i najavio da će u drugoj polovini godine Srbija dobiti i nove zakonske okvire kojima će se regulisati koji su to podsticaji koji će biti pruženi investitorima kada je u pitanju investiranje u inovativne kompanije i povezivanje inovativnih kompanija sa velikim sistemima.

Kako se moglo čuti na skupu u PKS, EDIF je za pet godina, uz pomoć 275 mil EUR - 150 mil EUR evropskih sredstava i 125 mil EUR međunarodnih finansijskih institucija, obezbedio ukupno 650 mil EUR čime su omogućena ulaganja u gotovo 5.000 MSP na Zapadnom Balkanu.

Prema podacima Ministarstva privrede, u Srbiji je kroz ovaj program do sada finansirano 406 malih i srednjih preduzeća, a ukupno finansiranje vredelo je približno 62 mil EUR.

EDIF program se najvećim delom finansira iz sredstava EU, iz IPA fondova namenjenih Zapadnom Balkanu. Ova sredstva plasiraju se preko finansijskih instrumenata i programa EDIF-a, koje vode EIF, EBRD, EIB, Svetska banka, OECD, kao i bilateralni donatori.

J.S.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.