Izvor: eKapija | Utorak, 04.10.2016.| 08:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pet stvari koje treba da znate o prevremenoj otplati kredita

(Foto: love work 51/shutterstock.com)
Prema navodima iz Narodne banke Srbije, pet je najvažnijih stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju kada želite prevremeno da otplatite kredit.

1. Ukoliko imate mogućnosti da izvršite prevremenu otplatu kredita, potrebno je, prvo, da banci podnesete pisani zahtev da želite to da uradite.

2. Zatim, da s bankom, saglasno zaključenom ugovoru, usaglasite iznos vašeg ukupnog duga po tom kreditu, odnosno utvrdite li je to samo deo kredita koji nije dospeo za plaćanje ili su uračunate i određene kamate i naknade i koje.

3. Treba da proverite s bankom na koji način će vam biti vraćen ugovoreni i položeni namenski depozit, odnosno precizirate da li će se izvršiti umanjenje vašeg ukupnog duga za iznos položenog depozita ili će vam taj depozit banka isplatiti ili preneti na račun.

4. Da od banke dobijete obaveštenje – potvrdu o iznosu vašeg duga, koji ste prethodno usaglasili s bankom, i o roku u kome to potraživanje treba da izmirite, a ukoliko je kredit indeksiran i o kursu valute (kupovni, srednji ili prodajni kurs, kao i kurs NBS ili banke) koji se koristi za izračunavanje iznosa dinarske protivvrednosti kredita koji se prevremeno otplaćuje, s tim da to bude kurs koji važi na dan otplate.

5. Pitajte banku u kom roku će vam, po izvršenoj prevremenoj otplati kredita, vratiti sva sredstva obezbeđenja naplate koja ste vi i vaši žiranti – jemci predali prilikom odobravanja tog kredita (založna izjava, menice, administrativna zabrana, polise osiguranja i dr).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.