Izvor: eKapija | Ponedeljak, 09.07.2018.| 09:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Drugi naučnostručni simpozijum-Pivo,pivarske sirovine i oprema

Organizator: Udruženje pivara Srbije p.u. Beograd, NS SEME Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad

27.08-30.08.2018 , Zrenjanin
(Foto: Brent Hofacker/shutterstock.com)

Drugi naučnostručni simpozijum ’Pivo, pivarske sirovine i oprema’ biće održan od 27. do 30. avgusta u hotelu ’Vojvodina’ u Zrenjaninu, u okviru manifestacije ’Dani piva’.

Organizatori Simpozijuma su Udruženje pivara Srbije i Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina. Suorganizatori ovog skupa su Naučni institut za prehrambene tehnologije iz Novog Sada, Udruženje prehrambenih tehnologa Srbije, Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Visoka tehnička škola strukovnih studija i Turistička agencija "Karavan" iz Zrenjanina, Turistička organizacija Grada Zrenjanina, NVO "Banat info" iz Zrenjanina, kao i Klub 100P Plus iz Novog Sada.

Program Simpozijuma će obuhvatiti naučne i stručne teme namenjene akademskoj javnosti, industriji i zanatskim pivarama, a odnose se na aktuelnu situaciju u pivarstvu u Srbiji, regionu i Evropi, opremu u pivarstvu, te sirovine i tehnologiju proizvodnje piva.

Posebno će se obraditi teme povezane s podsticanjem proizvodnje hmelja u Srbiji, zakonodavnim okvirima, kao i medicinskim i nutritivnim, ali i turističkim, ekonomskim i agroekonomskim aspektima, kad je reč o pivu. Program Simpozijuma će se sastojati iz nekoliko celina: plenarnih predavanja, izlaganja naučno¬stručnih radova, radionica i okruglih stolova. Tematika jedne od radionica jesu higijenski inženjering i dizajn, a u okviru nje će biti izložen program Evropskog udruženja za higijenski inženjering i dizajn (EHEDG).

Takođe, biće organizovane i radionice koje se odnose na proizvodnju zanatskog piva i regulativu, kvalitet, bezbednost i zaštitu životne sredine sa aspekta razvoja pivarske industrije.

Organizatori Simpozijuma očekuju preko 150 učesnika iz zemlje i inostranstva, s obzirom na to da su pozivi upućeni brojnim ekspertima u ovoj oblasti, naučnim institucijama, fakultetima, kao i resornim ministarstvima i pokrajinskim sekretarijatima. Pozivi za učešće na Simpozijumu upućeni su i mikro, malim, srednjim i velikim pivarama u Srbiji i regionu, privrednim komorama, zadružnim savezima i drugim subjektima kojima je ova tematika značajna.