NavMenu

Kako zadovoljni i angažovani zaposleni vode ka rastu profita?

Izvor: eKapija Ponedeljak, 14.03.2016. 12:32
Komentari
Podeli

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Zašto bi trebalo istraživati zadovoljstvo zaposlenih? Naprosto zbog toga da bismo imali lojalnije, radno uspešnije i produktivnije zaposlene. U ovoj vrsti istraživanja se osim indeksa zadovoljstva iskazuje i indeks angažovanosti zaposlenih koji je u direktnoj vezi sa finansijskom uspešnošću kompanije. Ukoliko smo uspeli da angažujemo zaposlene na pravi način sprečili smo njihov odlazak. Privlačenje zaposlenih koji imaju potrebno iskustvo i znanje je uvek skupo zbog čega je sposobnost njihovog zadržavanja od izuzetnog značaja za efikasnost i kontinuiranu profitabilnost. Pitanje na koje istraživanje zadovoljstva zaposlenih daje odgovor je upravo kako angažovati zaposlene na pravi način i šta učiniti da bi bili zadovoljniji i ostali u kompaniji.

Zadovoljstvo vs angažovanost

Kako navodi Kevin Kruse, autor bestselera "Employee Engagement for Everyone" veoma je važno uočiti razliku između zadovoljnog i angažovanog zaposlenog. Dok zadovoljan zaposleni doprinosi dobroj atmosferi na poslu ne mora da znači da ujedno daje i svoj maksimum. Naime, zadovoljan zaposleni može biti ujedno i vredna osoba koja želi da da svoj puni doprinos, ali jednostavno u kompaniji se nisu stvorili uslovi koji bi mu to omogućili.

Ukoliko kompanija ume da angažuje potencijale svojih zaposlenih u punoj meri ona će uspeti da zadrži talente i poveća radnu uspešnost i produktivnost.

Angažovani zaposleni stvaraju lančanu reakciju počevši od toga da podižu kvalitet pruženih usluga zbog čega klijenti postaju zadovoljniji, prodaja raste, češće dolazi do ponovljene kupovine, broj preporuka raste, a samim tim raste i profit.

I dok zadovoljstvo zaposlenih nije u direktnoj vezi sa finansijskom uspešnošću kompanije dotle angažovanost zaposlenih jeste.

Veza između angažovanosti i profitabilnosti

Kada su zaposleni zadovoljni i angažovani onda u manjoj meri odlaze iz kompanije, u manjoj meri odsustvuju sa posla, a sve se to zajedno pozitivno odražava na profit.

Ali veza između angažovanosti i profitabilnosti nije samo indirektna već i direktna jer su angažovaniji zaposleni u stvari produktivniji što se pozitivno odražava na profitabilnost kompanije. Na to ukazuju rezultati više različitih istraživanja. Konsultantska kuća "Aon Hewitt" je 2012. godin sprovela istraživanje kojim je pokazala da kada broj angažovanih zaposlenih poraste za jedan posto tome odgovara procentualni porast od 0,6 u obimu prodaje. "Gallup" je u svom istraživanju sprovedenom 2013. godine pokazao da nedovoljna angažovanost zaposlenih kompanije u proseku košta od 450 do 550 biliona dolara godišnje. Kenexa istraživanje otkriva da su dividende kompanija koje imaju angažovaniju radnu snagu pet puta veće u poređenju sa kompanijama čija radna snaga nije toliko angažovana posmatrano u poslednjih pet godina.

Kada je sve to tako pitanje koje se postavlja je kako angažovati zaposlene u većoj meri.

(Foto: NotarYES/shutterstock.com)

Kako do angažovanijih zaposlenih

Postoji više koraka koje kompanija može da preduzme da bi imala angažovaniju radnu snagu:

• Najpre treba krenuti od dobrih menadžera koji su istinski nosioci i čuvari kompanijskih vrednosti,

• Zatim, HR treba da vodi računa da se menadžer i zaposleni dobro uklapaju kako bi bili uspešan tim. Loše uklapanje će biti ogroman izvor frustracije i nezadovoljstva. Kako su istraživanja pokazala čak 75% zaposlenih napušta kompaniju upravo zbog nerazumevanja sa neposredno pretpostavljenim,

• Takođe, u kompaniji treba da se insistira na intenzivnoj, otvorenoj i iskrenoj komunikaciji. Istraživanja su pokazala da je samo 40% zaposlenih upoznato sa kompanijskim ciljevima i strategijom,

• Zaposlene treba uključivati u proces odlučivanja, pitati ih za mišljenje i saslušati i uvažiti ono što imaju da kažu,

• Menadžere treba ohrabriti da rade sa zaposlenima na njihovim talentima i potencijalima,

• Treba negovati pozitivan odnos između pretpostavljenih i zaposlenih kako bi zaposleni osećali da su poštovani, uvažavani i cenjeni,

• Kako pokazuje Towers Watson-ova studija globalne radne snage zaposleni postaju angažovaniji kada u stilu rukovođenja postoji balans između usmerenosti na zadatke i usmerenosti na ljude, kada zaposleni imaju odgovarajuće razvojne mogućnosti i kada je odgovornost odlučivanja spuštena na niže nivoe što zaposlenima daje kontrolu nad onim što rade,

• Međutim, nekada je potrebno promeniti organizacionu strukturu i nanovo definisati organizacione vrednosti koje oblikujubrend poslodavca.

Ali šta je ono što konkretno vaša kompanija može da učini da bi imala zadovoljnije i angažovanije zaposlene?

Pre svega, možete da istražite zadovoljstvo svojih zaposlenih i da otkrijete kako da postanete još bolji poslodavac, odnosno koje bi to moguće tačke poboljšanja bile posmatrano konkretno za vašu kompaniju.

(Napomena: autorka teksta je Nataša Šovljanski, HR savetnica na sajtu Mojtim.com)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.09.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Odabrani izvođači za transformaciju bivše Glavne železničke stanice u Beogradu u Istorijski muzej Srbije - Posao vredan 16,2 mil EUR

Istorijski muzej Srbije izabrao je izvođače za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju Glavne železničke stanice u Beogradu i promenu namene u objekat Istorijskog muzeja. Posao je dodeljen grupi ponuđača koju čine kompanije M enterijer gradnja, Securiton, EX ING B and P, Geotaur, sa podizvođačima Termo and Cold, Pavel ING i Termoinženjering, a vrednost ugovora je 1,9 milijardi dinara, odnosno oko 16,2 mil EUR, sa PDV-om. Na tender su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.