NavMenu

Crna, bela i crvena ribizla sve traženija - Kako se uzgajaju?

Izvor: Agroklub Sreda, 21.12.2022. 11:15
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Proizvođač voćnih sadnica Boban Jovanović iz Donjeg Vrtogoša kod Vranja, i u decembru ima pune ruke posla. Vreme uglavnom provodi u pripremanju sadnica za prodaju. Stalno je i na telefonskoj vezi sa kupcima sa kojima dogovara prodaju i isporuku novih sadnica. Oni koji od njega ne kupe sadnice na nekoj od pijaca u Pčinjskom okrugu dođu to da urade na njegovu kućnu adresu. Tada do detalja pregledaju proizvedene sadnice interesujući se o njihovim karakteristikama sve sa ciljem da formiraju zasad sa najboljim sortama voća.


Tražena ribizla

Mnogi u domaćinstvo Jovanović dođu da kupe i sadnice crvene, crne i bele ribizle koje su počeli da proizvode gotovo istog trenutka kada se na tržištu javila velika potražnja za ovim voćem.

- Sadnice ribizle su veoma lake za proizvodnju i isplate se. Brzo se razmnožavaju, a sama proizvodnja traje pet meseci i to od početka marta do novembra meseca - ističe sagovornik Agrokluba i naglašava da proces proizvodnje sadnice počinje od reznice, koja se sa dva do tri okca pobode u zemlju da pusti koren, a troškovi proizvođača se svode na okopavanje i prskanje od grinja.

Tokom jedne proizvodne sezone on proizvede oko 3.000 sadnica pomenutog voća koje uglavnom završe na inostranom tržištu. Ribizla je, po njegovim rečima, blagodetna za ljudski organizam i zato je i proizvode. Ona crvena je odličan antioksidans, bogata vitaminom C i kalijumom. Zbog svog slatko - kiselog ukusa pogodna je za spremanje sokova, sirupa i kolača. Za razliku od nje bela je manje kisela i ima manju nutritivnu vrednost iako u sebi sadrži visok procenat vitamina C. Crna traži unakrsno oprašivanje, a prilikom sazrevanja njene bobice dobijaju skoro crnu boju.

- Proizvođači za sadnju uzimaju samo zdrave sadnice ribizle koje imaju tri do četiri malih korenova - kaže Jovanović.


Potrebno redovno navodnjavanje

Pre početka obavljanja ovog značajnog posla voćari obavezno treba da obave preoravanje stajnjaka i veštačko mineralno đubrivo kako bi zemlju učinili mekšom i rastresitijom. U tako pripremljenu moraju da iskopaju i rupe dubine četrdesetak santimetara i na njihovo dno stave malo stajnjaka.

Pri tom obavezno treba da vode računa da razmak u redu mora da bude od jednog do 1,5 metara, a između redova od dva do 2,5 metara kako bi svaka biljka mogla na vreme da dobije svetlost i hranjlive materije. Zasađene ribizle iziskuju i redovno navodnjavanje. Tom prilikom se mora voditi računa da lišće ostane suvo kako ne bi došlo do pojave bolesti.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.