NavMenu

Gradnja akumulacija kao rešenje za sušu - Isplativa investicija?

Izvor: Agroklub Utorak, 16.08.2022. 14:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dragi52 /Shutterstock)Ilustracija
Akumulacije od nekoliko stotina kubika vode po jednom hektaru mogle bi da budu rešenje za sušne periode koji će, po svemu sudeći, biti sve jači.

U poslednje dve godine suša čini veliku štetu u svim voćnjacima, naročito u onima u kojima nema navodnjavanja. To je ona najgora, kada puca zemlja, lišće gubi boju, plodovi se suše, a kompletna stabla propadaju. Zbog klimatskih promena, viška ugljen dioksida, metana, stanjenog ozonskog omotača, sunčevi zraci još su jači, jednostavno, prže plodove, naročito u gornjim etažama krošanja. Bez protivgradnih mreža i navodnjavanja plodovi dobijaju ožegotine od sunca, najviše u pomenutim, gornjim delovima stabala.


Rešenje je u akumulacijama?

Reke, zbog manjka padavina, imaju sve niže nivoe, snega je zimi sve manje, izvori se ne pune u dovoljnoj meri, a poljoprivredne kulture traže mnogo vode. Zato zalivanje iz reka ne bi trebalo da dođe u obzir, osim u slučaju gradnje velikih akumulacionih jezera, što opet dovodi do ekoloških problema i sukoba sa ljubiteljima ili zaštitnicima prirode.

Pojednostavljeno rečeno, svaki voćar trebalo bi da ima svoju akulumaciju koja bi se, tokom jeseni, zime i proleća, punila kišama, otapanjem snega ili potocima, ako postoje u blizini. Najbolje bi bilo da se iskopaju u šumi, ako je blizu, ili na vrhu parcela, ako je brežuljkast teren. Za jedan hektar voćnjaka, na primer krušaka, tokom vegetacije, dovoljna je akumulacija od minimalno 250 kubika.


Relativno jeftina gradnja

Akumulaciju od tri stotine kubika bager može da napravi za jedan dan. Uz ostale troškove, u koje spada sistem za navodnjavanje i pumpe, dolazimo do brojke 180.000 do 240.000 dinara, što bi trebalo da je dovoljno za rešavanje velikog problema koji će biti sve više izražen u godinama koje su pred nama. Ako je glinovito zemljište, glina teško pušta vodu, za svaki slučaj mogu se na dno postaviti jedan do dva sloja najlona, a sa strane da se metaricama isti taj najlon učvrsti.

U slučaju da je zemljište kamenito, potrebno je betoniranje što poskupljuje gradnju za barem tri puta. Ipak, uz podršku nadležnih institucija koje bi podržale subvencijama gradnju akumulacija, taj iznos bio bi prihvatljiv za većinu voćara i za vrlo kratak period rešio bi se ogroman problem ne samo njima, već i povrtarima, prenosi sajt Agroklub.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.