NavMenu

Želite da osnujete startap - Da li je Venture studio za vas?

Izvor: inkubator.biz Sreda, 21.02.2024. 12:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mila Supinskaya Glashchenko/shutterstock.com)Ilustracija
Planirate da osnujete svoj startap i razmatrate više opcija kada je reč o načinu poslovanja? Izbor između Venture studija ili samostalnog poslovnog puta je nešto što vas očekuje, ali niste sigurni šta je najbolje rešenje?

Sve češće primećujemo da se osnivači opredeljuju za inkubatore ili akceleratore, koji im pomažu pri najtežim zadacima sa kojima se susreću u početnim fazama poslovanja. Međutim, Venture studio se pojavljuje kao treći, znatno drugačiji oblik organizacije, koji predstavlja "fabriku ideja".

Venture studio stvara startape inkubirajući sopstvene ideje ili ideje svojih partnera. Interni tim studija gradi minimalno održiv proizvod, a zatim tu ideju razvija u poslovanje - pronalaženjem proizvoda/tržišta koji odgovara i ranim kupcima. Kada ta ideja prođe kroz niz odluka zasnovanih na validaciji od strane kupaca, studio regrutuje preduzetnika da vode i skaliraju te startapove.

Dakle, za razliku od akceleratora ili inkubatora, Venture studio ne finansira postojeće startapove. To je kompanija koja kreira više startapova, a zatim pronalazi preduzetnike koji ih preuzimaju da bi ih razvili.

Ovi studiji nemaju postavljen vremenski okvir. Umesto toga, oni istražuju i kreiraju ideje sve dok se ne pronađe odgovarajući proizvod za posmatrano tržište. Venture studio ne nastavlja razvoj svojih ideja ukoliko ne mogu da se razviju na tržištu i ne pokreće startap ako nemaju dokaze da to može biti skalabilna i profitabilna kompanija u budućnosti.

Venture studiji su pogodni za preduzetnike koji nemaju ideju ili tim, ali bi želeli da vode i razvijaju startap. Zaposleni u Venture studiju su već identifikovali proizvod, prilagođenost tržištu i rane kupce – što znači da su mnogi rani rizici novog poduhvata već eliminisani. U zamenu za manji rizik, Venture studio obično uzima veći procenat kapitala.

Danas postoji oko 720 Venture studija širom sveta, a polovina je u Evropi.

Postoje četiri glavna tipa Venture studija.


Tech transfer studios

Tech transfer studiji rade sa kompanijama i/ili vladinim laboratorijama kako bi dobili ideje i intelektualnu svojinu. Obuhvataju proces prenosa tehnologije iz laboratorijskog okruženja ili istraživačkih institucija u komercijalne entitete koji su u stanju razviti, proizvesti i komercijalizirati proizvode ili usluge zasnovane na tim tehnologijama.

Glavni ciljevi tech transfer studija obično uključuju:

  • identifikaciju tehnologija s potencijalom za komercijalizaciju;
  • ocenjivanje komercijalnog potencijala tehnologije i njenog tržišta;
  • zaštitu intelektualnog vlasništva kroz patente, autorska prava ili druge oblike zaštite;
  • povezivanje istraživača s potencijalnim poslovnim partnerima ili investitorima.

Corporate studios

Corporate studiji se obično odnose na interne odseke ili timove unutar korporacija koji se bave različitim kreativnim i inovativnim aktivnostima, poput dizajna, razvoja proizvoda, istraživanja tržišta, marketinga ili tehnološkog razvoja. Ovi studiji često okupljaju stručnjake iz različitih disciplina kako bi zajednički radili na rešavanju poslovnih izazova i razvijali nove proizvode, usluge ili strategije.

Glavni ciljevi ovih studija su razvoj inovativnih proizvoda ili usluga koji mogu pomoći korporaciji da ostane konkurentna na tržištu, kao i rešavanje poslovnih izazova ili pronalaženje novih prilika na tržištu.


Niche studios

Niche studiji su samostalni Venture studiji koji generišu sopstvene ideje i IP u specifičnoj industriji i domenu – na primer, Flagship Pioneering, koji je fokusiran na zdravstvenu zaštitu i inkubirao kompaniju LS18, danas poznatu kao Moderna.


Industry agnostic studios

Industry agnostic studiji su vrsta studija koji su neutralni prema industriji, što znači da nisu usko specijalizovani za određenu industriju ili tržišni sektor. Glavna karakteristika ovih studija je fleksibilnost i sposobnost prilagođavanja različitim potrebama različitih industrija. Ovi studiji obično imaju širok spektar stručnosti unutar svog tima, omogućavajući im da se bave raznolikim projektima bez obzira na specifične zahteve industrije.


Da li je Venture studio za vas?

Venture studiji uzimaju od 30% do 80% kapitala startapa. To je zato što su kompanije koje izlaze iz Venture studija "dobile" startap koji je oslobođen rizika većeg dela procesa pokretanja. Studiji su dobar izbor, jer pružaju strukturiranu podršku za razvoj startapa, uključujući pristup kapitalu, mentorstvu, operativnoj podršci, itd. Pored toga, Venture studije karakteriše fleksibilnost, u smislu istraživanja različitih ideja i tržišta, omogućujući diverzifikaciju.

Dok postoje brojne prednosti, pri odabiru Venture studija morate voditi računa o potencijalnim nedostacima, u vidu konflikta interesa između različitih startapa kada su u pitanju resursi i strategije ili gubitka fokusa prilikom prioritizacije.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.