NavMenu

Nove saobraćajnice i lokacije za izgradnju u Kragujevcu - Usvojen Plan generalne regulacije Centar-Stara varoš

Izvor: eKapija Ponedeljak, 02.07.2012. 08:50
Komentari
Podeli

KragujevacKragujevac

Plan generalne regulacije "Centar - Stara varoš" kapitalni je plan, jedan od prvih planova na nivou zemlje u ovom obimu i najvažniji urbanistički dokument koji ova Skupština usvaja - rekao je Nebojša Vasiljević član Gradskog veća za investicije i razvoj gradskih resursa u Kragujevcu, obrazlažući predlog na sednici Skupštine grada, održanoj u petak (30. jun 2012. godine). Radi se o najširem centru grada, odnosno o površini od 250 hektara.

Pored razvojne funkcije koji je osnovna karakteristika plana, želja je da se ubrza gradnja kroz pojednostvljene uslove i procedure za investitore. Iz pretežno individualne, plan previđa prelazak na višeporodično stanovanje, a jedno od strateških opredeljenja je i realizacija izgradnje kapitalne gradske saobraćajnice Kneza Miloša od Male Vage do Petrovačke magistrale, jer je neophodna saobraćajnica bulevarskog tipa, navedeno je na gradskom sajtu.

Ovim planom predviđeno je aktiviranje i izgradnja prostora i objekata odnosno delatnosti javnih službi koje su od značaja ne samo za grad i region nego i za Republiku, zatim pozorište, biblioteka ali i novi gradski centar "centar 21. veka".

Glavni gradski centar ima značajne objekte iz doba Obrenovića i niz objekata gradske arhitekture koji daju ovom delu grada poseban istorijski i kulturni značaj. U narednom periodu akcenat će biti na usmeravanju transformacije i obnove starog gradskog tkiva i izgradnji novih sadržaja kao glavnog obeležja razvoja u budućnosti.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.