NavMenu

U planu novi stambeni i poslovni kvadrati prekoputa Ade Ciganlije

Izvor: eKapija Utorak, 13.02.2024. 10:19
Komentari
Podeli
Lokacija na kojoj je planirana nova gradnja (Foto: Google Earth)Lokacija na kojoj je planirana nova gradnja
Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda objavio je javni uvid u nacrt izmena i dopuna plana detaljne regulacije (PDR) za prostorno kulturno-istorijsku celinu Topčider, prva faza, za deo između ulica Radničke, Kirovljeve i Visoke. Planirana je izgradnja stambenih i poslovnih prostora na površini od 1,37 hektara. Reč je o lokaciji na kojoj se nalazi firma Beoguma.

Osim izgradnje saobraćajnica i komunalne infrastrukture, na parceli od 1.274 m2, namenjenoj komercijalnim sadržajima, planira se 6.153 m2, što je dvostruko više od trenutne površine zauzete postojećim objektima na toj lokaciji prekoputa Ade Ciganlije. Stambeni objekti će imati površinu od 18.421 m2, umesto sadašnjih 3.200 m2, a predviđeno je i da broj stanovnika bude povećan sa 87 na 622.

Fazna izgradnja dozvoljena je u celom obuhvatu plana, pri čemu svaka faza predstavlja nezavisnu funkcionalnu celinu, kako je navedeno u izmenama i dopunama planskog dokumenta.

Granice obuhvataju delove prostorno kulturno-istorijske celine Topčider, koja je proglašena kulturnim dobrom od izuzetnog značaja. Za svaku pojedinačnu lokaciju neophodno je dobiti posebne uslove od gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda za sprovođenje mera tehničke zaštite koje se odnose na arheološke kulturne slojeve na tom području.

Inicijativu za izmenu PDR-a pokrenulo je preduzeće Beoguma, a izmene i dopune planskog dokumenta, koje je pripremio Urbanistički centar, izložene su na javnom uvidu do 8. marta.

I. Ž.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.