NavMenu

Pravi trenutak za izgradnju velikih diskontnih centara u Srbiji

Izvor: Danas Sreda, 15.04.2009. 17:18
Komentari
Podeli

Kancelarijski i poslovni prostor u Srbiji samo prošle godine uvećan je za 36,5% ili za 145.000 m2 od čega oko 100.000 m2 čini prostor A klase. Činjenica je da za poslovnim kompleksima postoji potreba, ali i pored toga, zbog posledica globalne krize, trend povećane ponude nije pratila i tražnja, pa je stepen neiskorišćenosti A klase sa standardnih 6% skočio na 11%.

Istovremeno, kod B klase dešava se obrnuti proces, i stopa neiskorišćenosti pala je sa 13 na 12%. Ove godine će problem na tržištu poslovnih nekretnina biti još izraženiji, jer očekujemo nove objekte i veći pritisak na cene zakupa, koje se sada kreću oko 16,5 EUR za kvadrat A klase i oko 12,5 EUR za B klasu. Ipak, to nije katastrofa u biznisu sa nekretninama, gde cikličnost predstavlja sastavni deo planova eksploatacije objekata koji se grade za period od 20 i 30 godina - izjavio je na konferenciji "Šoping centri i poslovni prostor A klase - uticaj globalne recesije" koju je organizovao Danas, Jovica Jakovac, generalni direktor "Colliers" Srbija.

On je dodao da je sada pravo vreme za izgradnju ritejl centara, gde se odvija diskontna podaja robe široke potrošnje sa cenama koje mogu da budu i do 40% niže.

- Ipak, da bi se ti poslovi podstakli, država bi trebalo da učini mnogo više na edukaciji svoje administracije, jer usaglašavanje propisa i donošenje novih zakona nema smisla ukoliko nema ko da ih primenjuje - tvrdi Jakovac.

Krsta SandićKrsta Sandić

I Krsta Sandić, potpredsednik Verano grupe i direktor Robnih kuća Beograd, saglasan je da jednu od prepreka za veći priliv investicija u sektoru nekretnina predstavlja državna administracija.

- Značajna pomoć države ogleda bi se u tome da postupak izdavanja dozvola učini predvidivim. Tako bi se izbegla dosadašnja praksa da svaki put na šalteru dobijete drugačije tumačenje propisa. Možda je kriza pravi trenutak za to, jer svi moramo da se prilagođavamo novom ekonomskom okruženju. Činjenica je, takođe, da vlasnici nekretnina imaju prostora za snižavanje cena zakupa lokala, ali bi i zakupci mogli da spuste marže, koje su još uvek najviše u regionu, što bi obezbedilo veći promet robe. Robne kuće Beograd imaju jedinstven koncept prodaje u kojoj se oslanjaju na unutrašnjost, gde kupovna moć stanovništva jeste niža, ali postoji veća potreba za savremenim trendovima u trgovini, i kada se snize cene, plasman je zagarantovan - rekao je Sandić.

On je dodao da je taj trgovinski lanac imao sreće da na vreme, neposredno pre prvih znakova krize, obezbedi sredstva za dve velike investicije - renoviranje svih objekata robnih kuća i za realizaciju projekta u Bloku 23.

- Činjenica je da sada banke teže odobravaju kredite. Špekulativni novac je nestao sa tržišta i u opticaju je samo realan novac, ali je problem što ga nema dovoljno, pa se projekti pažljivo biraju - tvrdi Sandić.

Na prvoj sesiji konferencije predstavnici državnih institucija ukazali su na napore države da poboljša investicionu klimu u zemlji, a Željko Ožegović, doskorašnji predsednik opštine Novi Beograd, istakao je da su zbog nedostatka strategije, rezultati koje je Srbija postigla i razvoju tržišta nekretnina, daleko skromniji od efekata koji su ostvarile zemlje istočne Evrope. Na drugom panelu predstavnici investitora i konsalting kuća govorili su o problemima sa kojima se investitori suočavaju prilikom realizacije projekata, posebno u vreme globalne ekonomske krize.

Opstaće samo najveći

- Globalna kriza nateraće mnoge strane kompanije koje rade u Srbiji da se povuku, pritisak se oseća i na tržištu nekretnina i u šoping molovima i tržnim centrima. Ne bi trebalo računati na nove strane investicije, jer je ovo tržište zatvoreno a razvojne šanse ne postoje. Veliki sistemi poput Delte i Ušća će opstati, ali manji će biti u problemima. Pri tom, nije presudno kako šoping mol izgleda i koliko je u dizajnerskom smislu atraktivan, već kakav je sadržaj i pod kojim uslovima se nudi. Ipak, verujem da će posle recesije, Srbija biti i te kako atraktivno tržište nekretnina, posebno poslovnih i maloprodajnih, jer je u tom delu potpuno neizgrađena - rekao je Robert Švajcer, predstavnik Merrill Lynch u kompaniji MPC Properties.

Zakonske zavrzlame

- Novi zakon o planiranju i gradnji, koji bi do juna trebalo da uđe u skupštinsku proceduru, ubrzaće proces dobijanja građevinskih dozvola i otkloniti administrativne prepreke i nedorečenosti sadašnjih propisa. Iako će to pomoći da se Srbija pomeri sa dna liste zemalja rangiranih prema brzini dobijanja dozvole, novi zakon neće otkloniti sve prepreke koje sada usporavaju realizaciju investicija. Međutim, ni ovaj zakon ne može da reši problem svojine nad gradskim zemljištem, jer je to prethodno pitanje kojim će se baviti zakon o restituciji i zakon o javnoj svojini. Jedino što smo uspeli, to je da prethodnim vlasnicima zemljišta vratimo pravo prometa i omogućavamo da to pravo konvertuju u privatnu svojinu - izjavila je Aleksandra Petrović-Damjanović, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Danas")

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.