NavMenu

Gradnja 276 stanova za izbeglice u Veterniku počinje 2018. - Novi Sad obezbedio građevinsko zemljište

Izvor: Dnevnik Nedelja, 20.08.2017. 13:52
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Izgradnja 276 stanova u Ulica vojvode Putnika u Veterniku, po informacijama iz Komesarijata za izbeglice i migracije, trebalo bi da počne na proleće sledeće godine. Kako kažu u Komesarijatu, izbor korisnika u završnoj je fazi, a istovremeno je u toku i projektovanje stanova, odnosno zgrada u Novom Sadu.

U Gradskoj kući ističu da je Novi Sad ispunio svoj deo obaveza predviđenih Memorandumom o saradnji, što znači da je obezbedio komunalno opremljeno građevinsko zemljište za gradnju.

U sklopu priprema za realizaciju tog projekta gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević 18. avgusta 2014. godine potpisao je s Komesarijatom za izbeglice i migracije Memorandum o saradnji, kojim je predviđena izgradnja 276 stanova za izbeglice.

Tim programom predviđeno je da korisnici nakon šest meseci korišćenja stana pod zakupom, stiču pravo na njegov otkup, pod uslovima povoljnijim od tržišnih i po propisima o stambenom zbrinjavanju izbeglica.

Novac za podizanje stanova obezbeđuje se iz donacije Fonda Regionalnog stambenog projekta, preko Banke za razvoj Saveta Evrope.

Gradnja stanova u Veterniku spada u potprojekat 5 Regionalnog stambenog programa, koji se sprovodi istovremeno u 27 jedinica lokalne samouprave. Njime je predviđeno da ukupno bude izgrađeno 1.267 stanova.

Inače, Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP) je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, kojim treba trajno stambeno zbrinuti oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno oko 74.000 ljudi u regionu. Od toga je 16.780 porodica, ili oko 45.000 ljudi, iz Srbije. Regionalni stambeni program u Srbiji vredi 330 mil EUR, a za sve četiri zemlje košta 584 mil EUR. Finansira ga Evropska unija kao najveći donator, ali i Sjedinjene Američke Države.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.