NavMenu

"Srbijašume" donirale građu za kuću Pere Todorovića

Izvor: eKapija Četvrtak, 05.04.2012. 11:36
Komentari
Podeli

Pera TodorovićPera Todorović

Javno preduzeće "Srbijašume" doniralo je 25 kubika drvne građe za izgradnju spomen-kuće poznatog novinara i pisca Pere Todorovića u Vodicama kod Smederevske Palanke, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Za podizanje krovne konstrukcije biće iskorišćeno 10 kubika građe, a ostatak za izradu vrata, prozora, podova, tavanskog i drugih delova enterijera autentičnog izgleda.

Drvna građa će u selo Vodice biti transportovana sa Golije koja je još uvek pokrivena snegom zbog čega će, prema rečima Miće Zagorčića, predsednika Zavičajno turističkog udruženja "Vidovača", transport biti odložen za dvadesetak dana.

- Čim bude stigla građa izradnja će biti nastavljena. Očekujemo da u toku leta bude podignut krov a do zime postavljena stolarija. Nakon toga ostali bi samo sitniji radovi - rekao je Mića Zagorčić.

Do sada su zahvaljujući akciji koju su 2008. godine zajednički pokrenuli Udruženje novinara Srbije, opština Smederevska Palanka i Zavičajno turističko udruženje Vidovača podignuta dva nivoa spomen-kuće. Akciji su se do sada odazvali brojni donatori među kojima su "Holcim", "Lafarge", "Potisje Kanjiža", "Igma" i arhitektonski biro Kuća.

Spomen kuća će služiti kao zavičajna biblioteka, prostor za etno izložbe i sedište Zavičajnog društva "Vidovača". Takođe, ovo će biti mesto održavanja novinarskih skupova.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.