NavMenu

Miloš Stanojević, izvršni direktor prodaje u kompaniji "Blok 67 Associates" - Očekujemo dobru prodaju i u 2013.

Izvor: eKapija Utorak, 05.03.2013. 11:07
Komentari
Podeli

Miloš StanojevićMiloš Stanojević

Kompanija "Blok 67 Associates" u 2012. godini ostvarila je rast u broju prodatih jedinica od 10% u odnosu na 2011. godinu, uz dobru poslovnu strategiju i negovanje dosadašnjeg pristupa u prodaji sigurni smo da ćemo i ove godine ostvariti dobre rezultate, kaže Miloš Stanojević, izvršni direktor prodaje u kompaniji "Blok 67 Associates"

- Obraćamo posebnu pažnju na potrebe današnjeg modernog stanovnika Beograda, a naša poslovna strategija omogućila je da imamo zadovoljne kupce, veliko interesovanje građana i dobre rezultate - smatra Miloš Stanojević.

Prema Vašoj evidenciji kako se kreće prodaja stanova i da li ste zadovoljni sa postignutim rezultatima?

- Iako ekonomska situacija u zemlji ne ide na ruku nekome ko planira kupovinu nekretnine, a čitavo tržište se sada nalazi u nekoj vrsti stagnacije, možemo reći da smo izuzetno zadovoljni rezultatima prodaje. U naselju "Belville" prodato je 1.700 stambenih jednica. Dodatno, potpisani predugovori sigurno će povećati ukupni bilans prodatih jedinica u najskorije vreme. Posebno prija činjenica da danas, kada su kupci nekretnina više nego ikada informisani o ponudi i svim relevantnim faktorima na tržištu nekretnina, kao preduslovom konačne odluke, jasno prepoznaju kvalitet gradnje i jedinstvene karakteristike naselja "Belville". Zahvaljujući tome, svesni su da ne kupuju samo nekretninu već i da ulažu u sigurnu budućnost svoje porodice i udoban život u modernom naselju poput "Belville"-a.

Da li postoje trendovi u kupovini stanova i koje jedinice su procentualno najviše prodavane u prethodnom periodu?

- Kada govorimo o trendovima u kupovini možemo reći da se oni formiraju pre svega u skladu sa potrebama, ali i na osnovu toga da li se radi o kupovini na keš ili kredit. Svakako da je najveće interesovanje usmereno na manje jedinice, od 40 do 55 m2. Ipak, primetne su i određene promene u ponašanju kupaca, koje se pre svega odnose na sam period donošenja odluke za kupovinu stambene jedinice. Tu pre svega mislim na nepokretnosti manje vrednosti, posebno onih čija se kupovina realizuje putem kredita banaka ili uz subvenciju države, a kod kojih je taj period duži, s obzirom na to da u tom slučaju rok realizacije može trajati i po nekoliko meseci. Praksa je drugačija u slučaju prodaje većih stanova, jer se tada uglavnom pojavljuju građani veće platežne mogućnosti, koji nemaju problem samog finansiranja već maksimalnog nastojanja da svoj novac ulože u najadekvatniju ponudu, a "Belville" upravo prepoznaju kao najbolji odnos cene i kvaliteta, što im pomaže u bržem donošenju odluke. Konkretno, kada je u pitanju trend prodaje u periodu od poslednje tri godine, 50% prodaje bilo je usmereno na manje strukture stanova površine do 55m2, 16% na dvosobne do 68 m2, a 29% na trosobne i veće stambene jedinice.

Da li imate planirane projekcije prodaje stanova za 2013. godinu?

- Uvereni smo da će prodaja stanova u okviru naselja "Belville" tokom ove godine nastaviti rastući trend, jer je naša ponuda kvalitetna, obuhvatajući 27 različitih struktura stambenih jedinica, a najvećim delom upravo najtraženijih jedinica, jednosobnih i jednoiposobnih struktura. Naselje besprekorno funkcioniše, kompletno je infrastrukturno izgrađeno i stanarima nudi impozantan broj različitih sadržaja - restorani, kafići, frizerski saloni, prodavnice, vrtići, teretana itd. Izuzetno je bitna činjenica da su stanovi u Belville-u odmah useljivi i da je naselje kompletno izgrađeno sa već razvijenom svojstvenom atmosferom i stilom života, jer mir i udobnost doma je nešto čemu svi težimo. Dodatno, transparentan odnos koji imamo prema kupcima, regulisana pravno-zakonodavna pitanja, uknjižene nepokretnosti i jasna cenovna struktura uz dodatne pogodnosti izdvajaju "Belville" kao potpuno jedinstven na čitavom tržištu nekretnina u Beogradu, ali i u Srbiji. Ukoliko pogledamo podatke od prethodne godine, koja je nažalost obeležena inflacijom od 13% i stopom nezaposlenosti od 25%, tokom koje smo zabeležili rast u broju prodatih jedinica od 10% u odnosu na 2011. godinu, uz dobru poslovnu strategiju i negovanje dosadašnjeg pristupa u prodaji sigurni smo da ćemo i ove godine ostvariti dobre rezultate.

Ako biste se stavili u ulogu potencijalnog kupca, koji bi bili presudni faktori u odluci kupovine stana u "Belville"-u?

- Stambeni kompleks "Belville" pored svih prednosti koje sam do sada spomenuo atraktivan je i po mnogo čemu drugom, što svakako doprinosi da se zainteresovani odluče za kupovinu nekretinine. Tu bismo pre svega istakli nove stambene jedinice, koje su odmah useljive, izuzetnu lokaciju u srcu Novog Beograda kao i blizinu drugih delova grada zahvaljujući novom Mostu na Adi, dok dostupnost drugih sadržaja ostavlja stanarima puno slobodnog vremena na raspolaganju. Takođe, uz kompletnu brigu o naselju, održavanje zelenih površina, tehničko održavanje, obezbeđenje, kol centar na raspolaganju 24 časa, blizinu šoping mola "Delta City" i reke, ne izostaje ni lepa atmosfera u naselju gde se sve održava i uređuje. Nastojanje svih stanara usmereno je upravo da "Belville" dugi niz godina bude simbol stambenog naselja i stila života, za primer svim građanima.

Takođe investiciono posmatrano, o atraktivnosti ponude ništa manje ne govori i činjenica da veliki deo kupaca predstavljaju i stanovnici ostalih gradova u Srbiji, bivših republika i šire dijaspore, kao i strani državljani. Svi oni prepoznaju jedinstvenost naselja "Belville" kao mesta stanovanja i oblika ulaganja ili vida štednje kupovinom kvalitetne nepokretnosti, odnosno njenog izdavanja.

Da li pratite i upoređujete cene stanova u "Belville"-u u odnosu na ostatak Beograda?

- Cene stanova u naselju "Belville" u skladu su sa kretanjima na tržištu. Cenovne strukture prilagođene su površini stambenih jedinica, njihovoj orijentaciji i spratnosti, a kreću se u rasponu od 1.550 do 1.800 EUR po metru kvadratnom. Pri formiranju cena uvek vodimo računa o tome da kupac dobije maksimalnu vrednost za svoj novac, a kako smo u stalnom kontaktu sa zainteresovanima, evidentne su prednosti naselja "Belville" u poređenju sa cenovno alternativnim lokacijama kao što su zone Vojvode Stepe, Južnog Bulevara, Dimitrija Tucovića, pojedini delovi Zvezdare ili pak starogradnja u oblasti Novog Beograda.

Da li se privodi kraju projekat izgradnje obdaništa?

- Prema informacijama kojima raspolažemo, u skladu sa planom, grad Beograd izgradnju obdaništa završava početkom maja 2013. godine, na zadovoljstvo svih roditelja, a pre svega naših najmlađih komšija, koji će i koristiti sadržaje jednog od najmodernijih vrtića u Srbiji.

Kakva je situacija sa regionom po pitanju cena?

- Faktori poput kvaliteta gradnje i lokacije nekretnine utiču na formiranje cene, baš kao i efikasnost u pribavljanju svih neophodnih dozvola i prateće dokumentacije. Na osnovu informacija kojima raspolažemo zaključak je da nisu od presudnog značaja same razlike u ceni gradnje između regiona i Srbije, koliko sama činjenica da gore pomenuta efikasnost izostaje, kao i to da su primanja manja u našoj zemlji u odnosu na region što rezultira time da je naš građanin u manje povoljnom položaju. Takođe, jako je bitno da li postoji prisustvo stranih investitora, jer u tom slučaju se cene formiraju tako da budu konkurentne. Na našem tržištu nekretnina svakako je kuriozitet činjenica da je glavni konkurent sama država, kroz projekte stanogradnje. Ipak ohrabrujuće su bile izjave predstavnika Vlade sa kraja prošle godine, da će buduće subvencije države biti usmerene isključivo na subvencije samoj građevinskoj industriji kao i građanima kroz kreditne aranžmane uz subvenciju države. Ipak, ono što je na kraju za nas kao kompaniju važno jeste činjenica da građani Srbije apsolutno prepoznaju kvalitet i u potrazi su za nekretninama koje predstavljaju pravu vrednost za novac kojim raspolažu. Život u naselju "Belville" jeste skup svih navedenih elemenata i zadovoljstvo mi je da su i domaći kupci, ali i kupci iz regiona sve te kvalitete prepoznali.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.