NavMenu

Milan Perić, direktor marketinga i komunikacija, Carlsberg Srbija, CG, BIH i Albanija - Brend budućnosti je brend sa svrhom

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.11.2023. 12:46
Komentari
Podeli
Milan Perić (Foto: Marketing mreža/Arhiva sagovornika)Milan Perić
Milan Perić, direktor marketinga i komunikacija, Carlsberg (Srbija, Crna Gora, BIH, Albanija) i dobitnik prestižnog Mark Awards priznanja u kategoriji CHIEF MARKETING OFFICER OF THE YEAR - MULTI COUNTRY


Kako biste opisali brend budućnosti? Koje karakteristike ima i kako komunicira sa potrošačima?

- Najkraće rečeno brend budućnosti je brend sa svrhom. Brendovi budućnosti će biti usmereni ka jasnoj i autentičnoj svrsi koja ide izvan profita. Posvetiće se stvaranju pozitivnog uticaja na društvo i okolinu, a potrošači će očekivati da brendovi budu društveno odgovorni i održivi.

Pored toga, brendovi će sve više potrošačima nuditi personalizovano iskustvo. Iskoristiće podatke i tehnologiju kako bi razumeli i ispunili individualne potrebe, želje i očekivanja potrošača. Kako bi zaista obezbedili da poruka stigne do ciljne grupe, kao što sam prethodno naveo, brendovi će morati da pruže dosledno i integrisano iskustvo na različitim platformama, uključujući samo mesto prodaje, potom veb sajtove, mobilne aplikacije, društvene medije i druge. Fokus će biti na susretu sa potrošačem tamo gde se on nalazi.


Kako ispričati lokalnu priču globalnog brenda? Koliko je važna lokalizacija komunikacije?

- Kada spuštate jednu globalnu kampanju lokalno, razumevanje samog tržišta igra ključnu ulogu u njenom potencijalnom uspehu.

Počev od toga da li u samoj kampanji postoji nešto što na bilo koji način može imati negativan efekat sa kulturološkog aspekta zemlje u kojoj je plasirate, do toga da li se poruka koju brend želi da prenese "izgubila u prevodu" što nije redak slučaj.

I ono što je možda najvažnije, morate dobro proceniti da li je sadržaj kampanje uopšte relevantan za neko lokalno tržište, jer se može desiti da teme koje su u pojedinim društvima predmet velikog interesovanja, u nekim drugim su od minornog značaja.


Ko je potrošač 3.0 i šta očekuje od vašeg brenda?

- Svedoci smo raznih promena u poslednjih nekolliko godina, od tehnologije, nauke, načina na koji radimo, do promene navika življenja i kupovine. Potrošači prate sve ove promene i one utiču na njihovo ponašanje. Potrošač 1.0 je želeo da vidi odličnu in-store egzekucijiu, pratio je liflete, tražio je instore experience. Potrošač 2.0 je nastao onog trenutka kada je krenula era online kupovine i taj potrošač je tražio simplicity, dostupnost i brzinu.

Danas pričamo o potrošaču 3.0 koji zahteva odlično omni-channel iskustvo. Ovaj potrošač je stalno online, jako brzo može da dođe do svih informacija vezano za proizvod koji želi i očekuje od kompanija odnosno od svog brenda da mu bude dostupan stalno i svuda, bilo to online ili offline. Isto tako, ovaj potrošač više nije ljubitelj mass media komunikacije i mass media proizvoda, traži tailor made approach, direktnu i dvostranu komunikaciju sa svojim brendom.

Kada pričamo o evoluciji potrošača, moramo pričati i o omni channel pristupu, ali i spremnosti kompanija da odgovore u potpunosti ovim trendovima koji su dosta izazovni naročito za FMCG industriju.


Šta Mark Awards znači za Vas lično i kako će uticati na Vašu dalju karijeru?

Priznanje koje dobijete od strane svoje struke je sigurno jedan od onih momenata u karijeri kada bez zadrške možete da čestitate sami sebi na onome što ste postigli. Izuzetno sam srećan što mi je Mark Awards nagrada to omogućila.

Čast je biti u krugu odabranih profesionalaca koji su poneli titulu najboljih u svojim oblastima, a sa druge strane je i obaveza da nastavim sa konstantnim usavršavanjem i zalaganjem da uvek donosim nešto novo na tržište marketinških komunikacija.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.