NavMenu

Dejan Minić, direktor DMS sektora "BSP Group" - Inženjer u koži menadžera

Izvor: eKapija Sreda, 13.10.2010. 10:10
Komentari
Podeli

Dejan MinićDejan Minić

"Skromnost pristaje veličinama. Teško je biti skroman ako nisi ništa", reči su francuskog književnika Žil Renara. O ljudskoj veličini možda ne možemo govoriti, ali da je Dejan Minić, direktor DMS Unit-a u preduzeću "OnLine Computers" (deo "BSP Group"), skroman čovek možemo.

- Ne volim da pričam, niti da slušam pohvale o sebi. Ne osećam se prijatno - kaže Minić na pozitivne komentare svoje dugogodišnje koleginice.

Kad sluša o nekim ljudskim "kvalitetima", u ovom slučaju svojim, ali i inače, uviđa paradoks, jer je takvo ponašanje, po njegovom mišljenju, normalno.

Razumevanje i strpljenje za zaposlene, iskren i otvoren pristup, za koje saradnici kažu da su neprocenjivi, jesu ono što ovog 38-godišnjeg Prokupčanina izdvajaju od drugih menadžera.

Dejan Minić rođen je u Prokuplju, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Na studije Elektrotehnike u Nišu, otišao je jer je, kako kaže, to bilo logično. Još ranije računarski svet mu je postao zanimljiv i do danas mu je ostao dosledan. On, za razliku od drugih pripadnika generacije, računar nije shvatio kao novu igračku. Kako kaže, srednju školu i fakultet još tada je doživljavao kao fazu u kojoj treba da se pripremi za nešto što dolazi, kao nešto čime će se u životu baviti.

Odmah po diplomiranju zaposlio se u konsultantskoj kući "CIM College" u Nišu. Posle godinu dana, odlučio je da da "svoj doprinos državi", kako se to nekada smatralo. Otišao je u vojsku i veći deo vojnog roka proveo u Beogradu. Čini se da je to bio odlučujući period njegovog života, jer se posle toga i zadržao u prestonici.

Jug Srbije zamenio je prestoničkom vrevom i bržim tempom života. I novim poslom. Zaposlio se u kompaniji "MFC Mikrokomerc". Za gotovo pa punu deceniju rada u tom preduzeću, prešao je put od programera, preko menadžera razvoja do izvršnog direktora.

Verovatno zbog toga ceni i poštuje saradnike na svim nivoima. I ne razmišlja o tome da nisu svi takvi. Uvreženo mišljenje da u biznisu nema mesta prijateljskom odnosu i da je profit jedino "sveto pravilo", Dejan Minić ne deli. Na pitanje kako drugi ljudi reaguju u takvim situacijama i da li se često razočara kad shvati da ne misle svi isto, Minić kaže:

- Sve zavisi šta očekujete i čemu se nadate. Ja sam realista, i ne očekujem da svi nastupe tako otvoreno. Zbog toga se onda i ne razočaram.

Ipak smatra da u životu sve dođe na svoje. Da vam se na kraju sve vrati. Poštovanje sebe ali drugih vidi kao imperativ života. To su vrednosti koje želi da prenese i na svoju sedmogodišnju kćerku.

Upravljanje dokumentima

Od marta ove godine karijeru nastavlja u firmi "OnLine Computers" d.o.o.(OLC), članici BSP grupe, poznatoj po IT distributeru "BS Procesor".

- Ideja je bila da u "OnLine Computers" sistem integratorskoj firmi grupe BSP, napravimo jednu novu jedinicu, nalik na sektor, koja će se baviti ponudom i implementacijom Document Management System (skraćeno DMS) rešenja, naročito integracijom sa drugim rešenjima, što mi je zahvaljujući prethodnom iskustvu postala specijalnost.

Šta to konkretno znači? Koje su najvašnije prednosti ovog sistema?

- Sve aktivnosti koje se tiču rukovanja dokumentima se pojednostavljuju. Sama pretraga i rad sa dokumentima ovaj sistem čini bržim i efikasnijim. Pri tome se eliminišu oni rizici koji postoje u svakodnevnom rukovanju papirnim dokumentima. Naravno implementacija ovih rešenja je i u skladu sa zakonskom regulativom koja se u međuvremenu promenila. Tu pre svega, mislim na elektronsko poslovanje, rad sa elektronskim potpisanim dokumentima, elektronskim arhivama.

Pri tome, kaže Minić, treba imati u vidu i evropske prakse da koncept rada sa papirnim dokumentima izumire i da se sve prevodi na elektronsku formu poslovanja.

Solution provider "OnLine Computers", kao deo BSP grupe zato želi da postane prepoznatljiv na tržištu kao neko ko pored popularnih ERP softvera i drugih poslovnih rešenja, nudi i Document Management Sistem (DMS). I što je još bitnije, kao neko ko prirodom povezanosti poslovnih procesa i razmene podataka nudi implementaciju DMS i ERP sistema, potom content menadžmenta, BI-a, CRM-a itd.

- Dugoročni planovi podrazumevaju da sistemskim integracijama i i visokim procentom naših implemenatcija rešenja na tržištu doprinesemo razvoju ICT Srbije.

S tim u vezi, što se tiče DMS-a, "Canon" softver "Therefore" koji je u Evropi implementiran na brojnim mestima i koji je popularan naročito kod državnih institucija i bankarskih sistema, ali i manjim i većim preduzećima, po njihovom kroju, žele da približe i našem poslovanju.

- Radi se o rešenju, koje je napravljeno da zadovolji i najkompleksnije potrebe. Zanimljiva je činjenica da u Švajcarskoj npr. 90% upravo banaka u okviru IT sistema ima imlementiran DMS "Therefore".

A u slobodno vreme ....

Dok se neke njegove kolege vraćaju klasici, Dejan voli naučnu fantastiku. Dugo je pisao priče tog žanra.

- I dan danas je to moja velika ljubav. Ne stižem da čitam i pišem toliko, zbog mnogobrojnih obaveza, ali to mi je omiljeni tip literature.

Ono malo slobodnog vremena voli da provodi sa porodicom. Ali "kvalitetno", kako kaže. Jer u tom druženju sa njima nalazi motiv i snagu.

Između letovanja i zimovanja bira - oboje. Leto provodi uglavnom u Grčkoj. Može za sebe da kaže da je mediteranski tip, naročito kad je izbor hrane u pitanju. Zimuje na planinama u Srbiji, jer mu je kćerka još mala za "ozbiljnije visine".

U mladosti se bavio košarkom, a sada veoma retko ide na rekreaciju. Kuglanje je, npr. zavoleo "na prvu loptu". Ili bolje da kažemo - kuglu.

Da ne živi u Beogradu, sebe bi mogao da zamisli u Briselu, odakle ima dosta lepih uspomena. A putovao je dosta. Uglavnom, poslovno. I ponosan je što može da kaže su mu mnogi kontakti sa inostranim partnerima prerasli u prijateljstva.

Obišao je veći deo Evrope, Aziju i Afriku, a posete Čadu i Kamerunu su mu ostale u najzanimljivijem sećanju.

I dok, za sada uspešno pliva u menadžerskim vodama, ipak kaže:

- Ja sam prvo inženjer, pa onda menadžer. U toj IT koži se bolje osećam.

J.Đ.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.