NavMenu

Slobodan Cvetković, direktor Novosadskog sajma - Italijani predstavljaju najsavremeniju opremu na Sajmu poljoprivrede

Izvor: eKapija Petak, 13.05.2016. 08:36
Komentari
Podeli

Slobodan CvetkovićSlobodan Cvetković
Međunarodni poljoprivredni sajam, najznačajnija priredba koja se održava na Novosadskom sajmu, ove godine biće organizovana od 14. do 20. maja. Predstaviće se izlagači iz 60 zemalja i najznačajniji domaći privrednici i iz oblasti agrara i privrednih grana koje imaju veze s poljoprivredom. Najavljene su i kolektivne izložbe Italije, koja je ove godine Zemlja partner, zatim Holandije, Mađarske, Austrije, Republike Srpske, Turske, Češke, a posle više od deset godina će se predstaviti i izlagači iz Španije. Učešće na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu najavile su i dve kompanije iz oblasti agrara iz Ujedinjenih Arapskih Emirata - "Al Dahra" i "Al Rawafed Holding". A biće značajno veće prisustvo izlagača iz Kine jer se ove godine očekuje više od 30 kompanija iz te azijske zemlje.

eKapija: Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Italija, koliko kompanija iz Italije će se predstaviti na sajmu?

- Zemlja partner Italija, nastupa sa 16 kompanija u Hali 1 Novosadskog sajma i na otvorenom prostoru. Kolektivni nastup kompanija organizuje ICE-Italijanska agencija za spoljnu trgovinu, zadužena za promociju i internacionalizaciju italijanskih firmi u inostranstvu, u okviru strategija Ministarstva ekonomskog razvoja Italije. Tokom Poljoprivrednog sajma ICE će pružati informacije, podršku i savetodavne usluge italijanskim i domaćim kompanijama.

eKapija: Iz kojih sve oblasti su italijanske firme koje će nastupiti na ovogodišnjem sajmu i kakva je bila dosadašnja saradnja sa njima?

- Da je saradnja italijanskih i srpskih privrednika duga i čvrsta potvrđeno je na prošlogodišnjem Poljoprivrednom sajmu kada je Italija bila Zemlja prijatelj. Sarađuje se u mnogim privrednim oblastima, a cilj saradnje u domenu agrara je pružanje podrške razvoju i unapređenju srpske poljoprivrede kako bi se otvorila vrata plasmanu proizvoda iz naše zemlje na evropsko tržište. Na sajmu će biti prisutni izlagači koji nude savremene tehnologije u oblasti poljoprivrede, jer je poznato da su italijanski proizvođači evropski lideri u proizvodnji opreme i tehnologije za prehrambenu industriju. Srpske firme će moći da ostvare kontakte i saradnju sa italijanskim kompanijama poput "Agriexport", "BBC International Company", "Cogem Italia", "Comat – Pca", "For.Tec", "GB Ricambi", "General Dies", "Geoplant Vivai", "Ingegneria Alimentare", "Maccanti Vivai", "Maf Roda Agrobotic", "Mecmar", Rasadnik "Nursery - Dalmonte Vivai", "Unione Commerciale Lombarda", "Unitec" i "Orsi Group".

U ponudi će biti delovi za poljoprivredne mašine, oprema za mleko i mlečne proizvode, mašine za proizvodnju peleta, sistemi za navodnjavanje, spalionice za životinjski otpad, priključne poljoprivredne mašine, oprema za stočarstvo i prehrambenu industriju… Posetioci će moći da nabave i italijanske sadnice voća i vinove loze, kao i da se uvere u kvalitet procesne opreme za prehrambenu industriju, selekciju i pakovanje voća i povrća, sistema za tretman posle berbe i sušare za žitarice.

(Foto: I love photo/shutterstock.com)
eKapija: Šta je pokazala praksa, koliko je italijanskim firmama interesantno srpsko tržište?

- Firme iz Italije, koje su do sada ulagale na srpskom tržištu, najavljuju da su spremne to i dalje da čine, interesantno im je tržište Srbije i otvorene su za sve vidove saradnje. Nastup u Novom Sadu usmeren je ka srpskim proizvođačima zainteresovanim za integraciju novih tehnologija u proizvodnju. Prošlogodišnji nastup italijanskih kompanija na Sajmu u Novom Sadu bio je uspešan, što je bio i dodatni podstrek za ovu godinu, kada je Italija Zemlja partner.

eKapija: Da li će nastup italijanskih kompanija na Sajmu biti upotpunjen i nekim pratećim programima?

- Italijanska agencija za spoljnu trgovinu, u saradnji sa kancelarijama ICE Agencije u regionu Balkana, u ponedeljak, 16. i utorak, 17. maja organizuje susret predstavnika italijanskih izlagača sa poslovnim delegacijama. Oko 50 privrednika, uglavnom uvoznika i distributera italijanskih proizvoda iz Mađarske, Slovenije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Bugarske i Makedonije posetiće Poljoprivredni sajam.

Uoči sajma, 13. maja Italijanski kulturni centar organizovaće koncert u Gradskoj kući u Novom Sadu. Biće organizovane i promocije čuvenih italijanskih vina i rakije, a kako se očekuje, veliko interesovanje biće za Školu italijanske kuhinje, u kojoj je će vrhunski majstori kulinarstva otkriti po neku tajnu italijanskih specijaliteta.

eKapija: Šta očekujete, odnosno da li očekujete nešto više od ovogodišnjeg sajma u odnosu na sajmove koji su organizovani prethodnih godina?

- Oko 1.500 izlagača iz 60 zemalja, publika iz cele Evrope i sa drugih kontinenata, najsavremenija mehanizacija, kombajni od pola miliona evra i traktori nagrađeni na najpoznatijim sajmovima u svetu, uz kamate niže nego ikad, subvencije Ministarstva poljoprivrede i odlične popuste pri kupovini poljoprivredne mehanizacije, tek su deo vrhunske ponude 83. međunarodnog poljoprivrednog sajma.

Izuzetno interesovanje izlagača i posetilaca potvrđuju da je Poljoprivredni sajam u Novom Sadu i dalje najprestižniji agrobiznis događaj u Regionu. Na štandovima izlagača posetioci će videti novitete u poljoprivredi, prehrambenoj industriji, hemijska i zaštitna sredstva, organsku hranu i druge proizvode i usluge. Nastupiće privredne komore i banke koje posluju na prostoru Srbije, što takođe potvrđuje visoku poslovnost Poljoprivrednog sajma.

Prvi put će posetiocima, svakodnevno biti demonstriran rad poljoprivredne mehanizacije, mašina i opreme na Agropoligonu.

Uvod u AgrobIT, segment posvećen IT tehnologijama u funkciji poljoprivrede, ove godine će biti nastup poljoprivrednog portala Agroklub i portala za prodaju stoke Farmia, kao i promocija Agroinovacija u saradnji sa takmičenjem za Najbolju tehnološku inovaciju. Mogućnosti i prednosti IT u poljoprivredi predstaviće i izlagači iz Italije koji nastupaju u Hali 1.

Veliko interesovanje očekuje se i za jednodnevnu konferenciju, "International Agricultural &Food Conference", koja će biti održana u utorak, 17. maja.

Bogatija nego prethodne godine je i Nacionalna izložba stoke, na kojoj će biti prikazano više od 1.300 najreprezentativnijih grla, a očekuje se i dolazak bika teškog oko dve tone. Organizuju se javna ocenjivanja tokom Sajma, kao i Dan konja, a kruna Izložbe je Dan stočara, koji se održava četvrtkom, ovoga puta to je 19. maja.

Novina je i mobilna aplikacija u krugu Novosadskog sajma. Posetioci će moći da pretražuju izlagače po robnim grupama ili nazivu kompanije, ali i da se lakše snalaze na prostoru Sajmišta, uz upotrebu mobilnog telefona, tableta ili laptopa.

Kompletan sadržaj Specijalnog izdanja "Italija-zemlja partner: Agrobiznis" možete pročitati OVDE.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.