NavMenu

Miroslav Prešern, direktor slovenačke kompanije "OVEN Elektro" - U Srbiji najveći potencijal imaju minihidrocentrale

Izvor: eKapija Utorak, 18.11.2014. 07:39
Komentari
Podeli

Miroslav PrešernMiroslav Prešern
Kompanija "OVEN Elektro" iz Maribora, proizvođač struje iz obnovljivih izvora energije, zainteresovana je da investira u države bivše Jugoslavije. Ova slovenačka firma, koja zasada proizvodi struju samo u toj zemlji, poseduje 5 minihidroelektrana ukupne instalisane snage 2.525 kW i 18 solarnih elektrana od 612,9 kW. U celokupnoj proizvodnji, 90% čini hidropotencijal, a preostalih 10% dolazi od Sunca.

Inače, "OVEN Elektro" je dobio nekoliko lokacija za izgradnju minihidroelektrana u Tutinu. U izjavi za "eKapiju", direktor Miroslav Prešern kaže da sada procenjuju ekonomsku opravdanost tog ulaganja.

- Zbog vodnih potencijala Srbija ima veliku priliku da gradi minihidroelektrane. Zanimljivo bi bilo iskorišćenje biomase kao i izgradnja solarnih elektrana. Za upozorenje je jedino postupak uvođenja solarnih elektrana, da ne bi došlo do problema kao u Sloveniji, gde je zbog velikog širenja tog tipa elektrana došlo praktično do sloma podrške. Konkretne dozvole u Srbiji još nismo tražili, ali naišli smo na veliko razumevanje i kooperativnost organa vlasti - naveo je Miroslav Prešern.

"OVEN Elektro" u Sloveniji koristi klasičnu podršku koju daje država za ulagače u obnovljive izvore energije.

- Taj sistem podrške se zbog velikog rasta solarnih elektrana našao u finansijskim problemima, tako da se mi zalažemo za takav sistem u kojem bi energiju iz obnovljivih izvora prodavali po onoj ceni za kilovatni sat koja bi nam omogućila planiranini dobitak bez sistema državnih subvencija – navode u "OVEN Electru".

Imaju kapacitete da ulažu u solarne elektrane, a rade i na održavanju postojećih hidroelektrana. Kažu da su im ove druge mnogo profitabilnije za ulaganje, "jer postižu očekivani povratak bez sistema podrške države", ali zato postoji problem kada treba da se izgrade na određenom prostoru.

Osim što će i dalje fokus biti na proizvodnji struje, "OVEN Elektro" će povećati i prodaju električnih bicikala, filtera za vodu, kao i delatnost prebacivanja auta na gas.

- Za sledeću godinu planiramo izgradnju i priključak u mrežu mikro modularne hidroelektrane do 30kW i razvoj mikro solarnih sistema do 13kW u sistem Net-metering (merenje proizvodnje i potrošnje električne energije). Na području obrazovanja, 2015. godine počinjemo projekat "Klub Oven", koji će na društvenim mrežama da pokriva naše mesečne događaje - naveo je Prešern.

Teodora Brnjoš

Kompletan Tematski bilten "Obnovljivi izvori energije-šansa ili obaveza" možete pogledati OVDE.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.