NavMenu

Neće da se odreknu fotelja - Istekao rok za raspisivanje konkursa za direktore javnih preduzeća

Izvor: RTS Nedelja, 30.06.2013. 15:51
Komentari
Podeli

O departizaciji se mnogo pričalo, a najviše o tome da će stručnjaci voditi javna preduzeća. Lomila su se koplja i među strankama na vlasti oko, u decembru usvojenog, Zakona o javnim preduzećima. Prema njemu, 30. juna ističe rok za raspisivanje konkursa za izbor direktora preduzeća čiji su osnivači republika, pokrajine ili opštine.

Ima ih oko 700, ali su konkursi raspisani za svega nekoliko, na nivou republike samo za četiri firme. Vojvođanska vlada je pre desetak dana imenovala članove komisije za izbor direktora preduzeća "Vode Vojvodine", "Vojvodina šume" i "Zavoda za urbanizam Vojvodine".

Posle višemesečnog pregovaranja oko toga ko će biti gradonačelnik, Pančevci su konačno pre desetak dana dobili novu opštinsku vlast. I ona će odmah da prekrši zakon.

Gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov kaže da neće stići da na vreme izaberu direktore.

- Mi nećemo zbog ovih problema koje smo imali u Pančevu stići do 30. juna da uradimo taj posao, s obzirom da ne postoje neke sankcije nadamo se da ćemo završiti u toku septembra ove godine - kaže Radanov.

Ne bi problem bio veliki da su Pančevci jedini koji će prekršiti Zakon o javnim preduzećima. U republičkoj Vladi kažu da su formirali Komisiju za imenovanje direktora javnih preduzeća, ali je konkurs raspisan samo za četiri firme.

U generalnom sekretarijatu Vlade kažu da su prošli konkursi za izbor direktora za preduzeća Stara Planina, Skijališta Srbije, EPS, Resavica.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da su raspisani konkursi za javna preduzeća koja su u nadležnosti tog ministarstva.

- Ja mogu da kažem za svoj resor da mi jesmo raspisali konkurse za javna preduzeća koja su u nadležnosti našeg resora, uglavnom u oblasti turizma - rekao je Dinkić i istakao da će svim direktorima automatski prestati mandat, ako se konkurs ne raspiše do 30. juna.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović kaže da je njeno ministarstvo dobilo tumačenje iz sekretarijata Vlade da ne mora da se raspisuje konkurs, ako direktorima još uvek traje mandat.

- Ja nemam ništa protiv da se raspiše za sve, ali kao član Vlade i kao misnistar sam takvo tumačenje dobila - kaže Mihajlovićeva.

A u Zakonu o javnim preduzećima, u članu 66, piše da će konkursi biti raspisani za sve direktore u javnim preduzećima, na koje se Zakon odnosi, i to najkasnije do 30. juna 2013. godine.

Kritika opozicije

Zato opozicija oštro reaguje. Bojan Đurić iz LDP-a ukazuje da će Vlada prekršiti zakon ako ne raspiše konkurse do kraja juna.

- Ako se konkursi za sva javna preduzeća u Srbiji ne raspišu zaključno sa 30. junom znači da je prekršila zakone koje je donela. Tumačenje koje danas nude da će javni konkursi biti raspisani samo za vršioce dužnosti je neutemeljeno. Mi smo pisali amandman i vrlo smo vodili računa da ne dođemo u ovakvu situaciju - rekao je Đurić.

Stručna javnost različito reaguje. Lu Brefor iz Svetske banke kaže da ne smatra pogrešnim to što nisu u svim preduzećima raspisani konkursi.

"Očekujemo da će u narednom periodu sva nova postavljenja biti po novoj proceduri i da bi u narednih, recimo godinu dana, mogla da se desi i u ostalim preduzećima", rekao je Brefor.

Ekonomista Milojko Arsić kaže da je Vlada "svesna da ne može da ispuni obavezu i pokušava da prikaže da nije došlo do kršenja zakona".

Premijer Ivica Dačić kaže da se zakon mora poštovati.

- Zakon će se ispoštovati onako kako je i predviđeno. U svakom slučaju, tamo postoje određene formulacije na koga se odnosi na koga ne. Oni koji su pisali zakon i koji treba da ga sprovode pretpostavljam da to imaju u vidu - kaže premijer.

Neki su skloni da odlaganje izbora direktora javnih preduzeća na konkursu objasne i neslaganjem u vladajućoj koaliciji, obavezama koje su u drugi plan potisnule ovo, kao i druga ekonomska pitanja.

Oni, ipak, naglašavaju da bi postavljanje direktora, biranih po stručnim kriterijumima, bio korak da se unapredi poslovanje javnih preduzeća.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.