Izvor: Danas | Utorak, 14.11.2017.| 15:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Imenovano rukovodstvo nove vojne fabrike Zastava TERVO u Kragujevcu

Ilustracija (Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek/shutterstock.com)
Izborom Nadzornog odbora i imenovanjem privremenog poslovodstva, na lokaciji i u pogonima Zastave kamiona upravo je, kao što je i najavljivano, zvanično počela da radi nova vojna fabrika - Zastava terenska vozila, odnosno Zastava TERVO.

U ovoj fabrici će u dogledno vreme startovati proizvodnja vojnih i policijskih, ali i komercijalnih terenskih vozila, a već se proizvode oklopne kupole za novo vojno borbeno vozilo Morava, koje kragujevačka fabrika pravi u saradnji sa pribojskim FAP-om i Prvom petoletkom iz Trstenika.

Vlada Srbije nedavno je izdvojila 2,5 mil EUR za rekonstrukciju pogona nekadašnje Zastavine fabrike kamiona i nabavku savremene opreme, koja bi, saznaje se, trebalo da stigne iz Češke i Slovačke. Doskorašnji direktor Grupe Zastava vozila Dragan Srejović kaže da su tih 2,5 mil EUR prva ulaganja u proizvodnju teretnih i terenskih vozila u Zastavi u poslednjih 30 godina. Taj novac gotovo izvesno nije dovoljan za sve predviđene radove u fabrici, ali ljudi u Zastavi imaju, prema Srejovićevim rečima, uveravanja nadležnih da će dogodine biti novih ulaganja u Zastavu TERVO.

Očekuje se da će rekonstrukcija pogona te nabavka i instaliranje nove opreme trajati tokom cele 2018, što znači da će proizvodnja neborbenih vojnih i policijskih, kao i komercijalnih vozila moći da startuje početkom 2019. godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.