Izvor: N1 | Ponedeljak, 03.10.2016.| 11:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Svaka peta riba u prodaji lažno označena - Umesto škarpine i bakalara vijetnamski som pun antibiotika

(Foto: Christian Kohler/shutterstock.com)
Ekološka međunarodna nevladina organizacije Oceana utvrdila je da je 19% sve ribe na svetskom tržištu lažno označeno, odnosno da je riba krivotvorena. To znači da nam oslića prodaju kao bakalar, a vijetnamskog soma umesto škarpine.

Oceana je prekopala stotine novinskih članaka, agencijskih vesti, vladinih dokumenata, izveštaja nevladinih organizacija koje se bave morem i srodnim područjima i otkrila da je petina od 27.500 uzoraka iz prodavnica, restorana i pijaca širom sveta lažno označena. Otkrili su da je većina "morskih pasa" koji se prodaju u Brazilu zapravo veliki pilan, koji je inače ugrožena vrsta.

U Italiji su pronašli slučajeve da se kao lignja prodaje riba koja može biti veoma otrovna.

U SAD su najčešće krivotvorene ribe sneper, škarpina i losos, i to tako da se pod tim imenima najčešće podvaljuje već pomenuti vijetnamski som. Ta riba se u Vijetnamu proizvodi tako da joj meso na kraju bude puno antibiotika, bakterija i hormona, dok joj je nutritivna vrednost veoma niska, a ukus bljutav.

Oceana je otkrila da se vijetnamski som koristi u imitiranju čak 18 drugih vrsta riba.

U nekim zemljama manje opasni riblji maskenbal je čak i legalan. Tako u Grčkoj oslić može zakonski da odglumi bakalara, a prema izveštajima slično se događa i u SAD-u, gde je škarpina posebno kompromitovana. Otkriveno je čak 66 drugih ribljih vrsta koje su prodavane kao škarpina.

Oceana je u pet zemalja zabeležila vrlo ozbiljne slučajeve trovanja pošto su ljudi jeli eskolara koji im je prodavan ili serviran umesto bakalara, brancina i bele tune, kao i ribe koje englesko govorno područje poznaje kao rudderfish i butterfish.

Konačna procena je da je u 2014. godini širom sveta prodato ribe pod pogrešnim nazivom za ukupno 148 milijardi dolara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.