NavMenu

Cijena za gradnju Tiršove 2 ipak će se povećati? - Država sa potencijalnim izvođačima pregovara o procijenjenoj vrijednosti radova

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.03.2024. 16:23
Komentari
Podeli
(Foto: Bexel Consulting)
Ministarstvo za javna ulaganja će u okviru konkurentnog postupka sa pregovaranjem za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 sa ponuđačem koji se javio na prethodni tender pregovarati o ponuđenoj cijeni, a tenderski postupak može da bude okončan usklađivanjem cijene, rečeno je za eKapiju iz ovog ministarstva. Bez obzira na ishod, iz ministarstva očekuju da postupak bude priveden kraju u roku od mjesec dana, a najkasnije do kraja aprila ove godine.

Procijenjena vrijednost tendera, odnosono cijena o kojoj će se pregovarati iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a.

Iz ministarstva podsjećaju da je postupak otvaranja ponuda u međunarodnom otvorenom postupku javne nabavke za radove na izgradnji novog objekta Univerzitetske dječije klinike održan 14. septembra 2023. godine. Podnijeta je jedna ponuda od strane grupe ponuđača koju čini 10 preduzeća članova grupe, na čelu s preduzećem SMB gradnja DOO, Subotica, koja je iznad procijenjene vrijednosti javne nabavke.

- S obzirom na rast cijena na tržištu građevinskog materijala, opreme i rada koji je, kao globalni fenomen, obilježio prethodne tri godine, kao i s obzirom na protok vremena između utvrđivanja procijenjene vrijednosti nabavke odnosno radova i trenutka isteka roka za podnošenje ponuda, a nakon konsultacija sa Bankom kod koje je obezbijeđeno finansiranje za realizaciju ovog projekta, donijeta je odluka da bude sprovedena nezavisna provjera cijena na tržištu i da tako budu utvrđeni okviri realne tržišne vrijednosti posla u trenutku podnošenja ponude - navode za naš portal.

U postupku stručne ocjene ponude, kako dodaju, utvrđeno je da je ponuda ispravna u pogledu svih ostalih uslova iz konkursne dokumentacije, odnosno da su dostavljeni svi dokazi kojima se dokazuje ispunjenost kriterijuma za kvalitativni izbor privrednog subjekta.

- S tim u vidu, ukoliko pogledamo samo slovo Zakona o javnim nabavkama, bilo je moguće i bez prethodne provjere cijena prihvatiti i tu i takvu ponudu, bez obzira na to što je ponuđena cijena bila veća od procijenjene vrijednosti nabavke, a naročito s obzirom na već pomenute okolnosti u vezi s rastom cijena. Smatrali smo, međutim, da bi odgovorno postupanje nalagalo prethodno sprovođenje analize tržišta i tako provjeru opravdanosti ponuđene cijene - objašnjavaju iz ministartsva.

Dodaju da je po okončanoj procjeni, a u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i uz saglasnost Banke kod koje je obezbijeđeno finansiranje za predmetni projekat, donijeta i objavljena odluka o obustavljanju predmetnog postupka javne nabavke, a potom i odluka o pokretanju Konkurentnog postupka sa pregovaranjem s ponuđačem o ponuđenoj cijeni.

- Ovaj postupak može da bude okončan usklađivanjem ponuđene cijene, u kom slučaju slijedi potpisivanje ugovora s izmijenjenom cijenom, opet naravno uz prethodno pribavljenu saglasnost banke koja je obezbijedila finansiranje za realizaciju ovog projekta, a sve u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama (Član 55) - ističu.

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dječje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umjesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem.

Podsjetimo, cijena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog tenderskog postupka, jer je ponuda jedine zainteresovane grupe ponuđača bila viša za gotovo četiri milijarde dinara bez PDV-a.

Jedinu ponudu na tom tenderu dostavio je konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović. Ova ponuda je formalno ispunjavala uslove tendera, odnosno konkursne dokumentacije, ali je ocijenjena kao neprihvatljiva zbog ponuđene cijene.

Inače, u martu prošle godine ministar za javna ulaganje Marko Blagojević i guverner Banke za razvoj Savjeta Evrope Karlo Montičeli potpisali su sporazum između Srbije i EU o dodjeli bespovratne pomoći, a za izgradnju dječje bolnice Tiršova 2, za šta je namijenjeno 35 mil EUR.

Kada budu izabrani, izvođači radova imaće rok od tri godine za završetak gradnje. Bruto površina objekta nove Univerzitetake dečje klinike je 61.923.98 m², a spratnost 3Po+2Su+P+5. Broj bolesničkih postelјa je 167-230 i 71 postelјa u okviru dnevne bolnice, a predviđeno je i 528 parking mjesta.

I. Žikić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Žičara Kotor-Lovćen: Planirana izgradnja planinskog boba, odobreno zaduženje od 3 mil EUR

Vlada Crne Gore dala je preduzeći Žičara Kotor-Lovćen saglasnost o zaduživanju u iznosu od 3 mil EUR kod komercijalne banke za izgradnju planinskog boba i drugih sadržaja. Kako je pojašnjeno u informaciji, preduzeće Žičara Kotor-Lovćen obratilo se Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera zahtjevom za saglasnost za zaključenje ugovora o investicionom kreditu sa poslovnom bankom, a za potrebe dodatnog

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.