NavMenu

Na otpad iz deponije Vinča grijaće se stanovnici tri beogradske opštine - Proradilo postrojenje vrijedno 23,5 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 11.03.2024. 11:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Roman023_photography/shutterstock.com)Ilustracija
U toplani Konjarnik počelo je da radi postrojenje za preuzimanje toplotne energije proizvedene u kompleksu sanitarne deponije Vinča. Vrijednost ove investicije je 23,5 mil EUR, a iz ovog toplotnog izvora griju se potrošači iz djelova opština Vračar, Zvezdara i Voždovac.

Član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević je rekao da će prvi put Beogradske elektrane početi da koriste obnovljive izvore u snabdijevanju toplotnom energijom.

- To je značajno jer smo pokazali da je otpad vrijedan resurs s obzirom na to da postaje resurs grada, a druga stvar je da počinjemo da koristimo savremene tehnologije i čuvamo životnu sredinu. Takođe, postajemo manje zavisni od uvoza i potrošnje gasa. Sa 56,5 megavata, koje sada dobijamo iz energane u Vinči, u mogućnosti smo da pružimo kvalitetnije snabdijevanje grijanjem stanovnicima Vračara, Zvezdare i Voždovca. Takođe, stiču se i mogućnosti za proširenje i nove priključke, prije svega individualnih korisnika. To je jako značajno jer su individualna ložišta najveći zagađivač - izjavio je Nikodijević.

Vanja Vukić, direktor JKP-a Beogradske elektrane je rekao da je danas veliki dan za ovo preduzeće jer se prvi put pušta energija dobijena iz obnovljivih izvora.

- Ovo je prvi put da Beogradske elektrane koriste energiju iz obnovljivih izvora iz spalionice u Vinči. Ovo će napraviti prekretnicu u razvoju Beogradskih elektrana i nadam se da ćemo u budućnosti sve više energije dobijati iz obnovljivih izvora - rekao je Vukić.

Toplana Konjarnik je puštena u rad 1976. godine i njena ukupna instalirana snaga je 311 megavata, dok će preuzimanjem toplotne energije iz spalionice smeća u Vinči ova toplana ubuduće imati dodatnih 56,5 megavata toplotne energije.


Gradnja toplodalekovoda i za rashladnu energiju za EXPO

Prema njegovim riječima, ovo je samo jedan od projekata planiranih za Beogradske elektrane, drugi je izgradnja toplodalekovoda o kome dugo priča, a konačno je taj projekat započet.

- Kada se termoelektrana u Obrenovcu poveže na toplanu na Novom Beogradu dobiće se novi benefiti u isporuci toplotne energije, a ceo EXPO će biti priključen na taj projekat, tako da ćemo pored toplotne moći da isporučujemo i rashladnu energiju jer je sve veća potrošnja električne energije na rashlađivanje. Na taj način će se umnogome smanjiti i potrošnja struje. Imamo veliki potencijal u geotermalnim izvorima, posebno lijeva obala Dunava, Batajnica, tako da je u planu da radimo i na tim projektima i da u budućnosti Beogradske elektrane, kao najveći snabdjevač toplotne energije na Balkanu, budu tehnološki najopremljenije i najsavremenije, da koriste savremenu tehnologiju koja neće narušavati životnu sredinu, a građanima će omogućiti brojne dobrobiti - rekao je Nikodijević.

Mapa: Toplana Konjarnik
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Žičara Kotor-Lovćen: Planirana izgradnja planinskog boba, odobreno zaduženje od 3 mil EUR

Vlada Crne Gore dala je preduzeći Žičara Kotor-Lovćen saglasnost o zaduživanju u iznosu od 3 mil EUR kod komercijalne banke za izgradnju planinskog boba i drugih sadržaja. Kako je pojašnjeno u informaciji, preduzeće Žičara Kotor-Lovćen obratilo se Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera zahtjevom za saglasnost za zaključenje ugovora o investicionom kreditu sa poslovnom bankom, a za potrebe dodatnog

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.