NavMenu

Objavljen poziv za iskazivanje interesa za nadzor gradnje brze pruge Beograd-Niš

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.02.2024. 16:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lukasz Szwaj/shutterstock.com)Ilustracija
Delegacija Evropske unije u Srbiji je u ime kupca, Infrastrukture željeznice Srbije, oglasila poziv za iskazivanje zainteresovanosti za vršenje nadzora nad gradnjom brze pruge Beograd-Niš.

Kako se podsjeća u pozivu, projekat podrazumijeva modernizaciju, rekonstrukciju i dogradnju oko 230 km pruge Beograd-Niš radi njene bolje povezanosti sa evropskim željezničkim mrežama i predstavlja jednu od najvažnijih investicija u proširenu TEN-T Core mrežu.

Investicija je procijenjena na 2,8 mlrd EUR a Srbija namjerava da finansira projekat iz više izvora, uključujući Evropsku investicionu banku, Evropsku banku za obnovu i razvoj i Investicioni okvir za zapadni Balkan.

Rok za iskazivanje interesa za nadzor gradnje brze pruge je 2. april do 10 sati, a tog dana će, kako je najavljeno biti izdato i saopštenje o datumu raspisivanja tendera.

O ostalim detaljima OVDJE.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je prije mjesec dana da će prvi tenderi za nadzor u okviru projekta izgradnje brze pruge od Beograda do Niša biti raspisani krajem januara.


- Tokom januara biće raspisani prvi tenderi za nadzor u okviru tog projekta, u maju ili junu tender za izgradnju druge i treće dionice, i u decembru biće raspisan tender za izgradnju prve dionice - rekao je Vesić na TV Pink.

Nebojša Šurlan, generalni direktor Infrastrukture željeznice Srbije objasnio je projekat podijeljen na tri sekcije - prva je od Resnika do Velike Plane, druga od Velike Plane do Paraćina i treća od Paraćina do Trupala.

- Za sekcije dva i tri očekujemo idejne projekte da budu završeni u junu ove godine, a za sekciju jedan da bude gotova u novembru - rekao je Šurlan.

B. P.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Žičara Kotor-Lovćen: Planirana izgradnja planinskog boba, odobreno zaduženje od 3 mil EUR

Vlada Crne Gore dala je preduzeći Žičara Kotor-Lovćen saglasnost o zaduživanju u iznosu od 3 mil EUR kod komercijalne banke za izgradnju planinskog boba i drugih sadržaja. Kako je pojašnjeno u informaciji, preduzeće Žičara Kotor-Lovćen obratilo se Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera zahtjevom za saglasnost za zaključenje ugovora o investicionom kreditu sa poslovnom bankom, a za potrebe dodatnog

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.